Policajce u Baton Rougeu ubio je bivši marinac, Trump iskoristio priliku da napadne Obamu

Policajce u Baton Rougeu ubio je bivši marinac, Trump iskoristio priliku da napadne Obamu

Foto: Hina

VJEROJATNI republikanski predsjednički kandidat Donald Trump optužio je predsjednika Baracka Obamu, u komentaru najnovijeg napada u kojemu su u Baton Rougeu ubijena tri policajca, ustvrdivši da nije pronašao način kako se nositi s nasiljem i terorizmom. 

Kratko nakon Obamina televizijskog obraćanja u kojemu je on pozvao na jedinstvo zemlje i na izbjegavanje žestoke retorike i korištenja najnovijeg napada u predizborne svrhe, populistički mutimilijarder ustvrdio je na Twitteru kako "predsjednik nema ključ".

"Naša zemlja je podijeljena scena zločina i biti će samo još gore", naveo je Trump. "Naša zemlja je potpuno podijeljena i naši neprijatelji nas gledaju. Ne izgledamo dobro, ne izgledamo pametno, ne izgledamo jako", naveo je.

Trump, koji vodi kampanju pod nazivom "Učiniti Ameriku opet velikom", ranije je ponovio svoju čestu optužbu da je Obama propustio odgovarajuće se uhvatiti ukoštac s teroristima Islamske države u Siriji i Iraku.

"Pokušavamo se boriti protiv ISIS-a, a sada naši ljudi ubijaju našu policiju. Naša je zemlja podijeljena i bez kontrole", ustvrdio je.

Prije Trumpa događaj u Baton Rougeu komentirala je i demokratska predsjednička kandidatkinja Hillary Clinton koja je kazala kako je "razarajući" napad koji se dogodio zapravo "napad na sve građane SAD-a te da nema opravdanja za nasilje, mržnju  i napade na muškarce i žene koji svaki dan stavljaju svoje živote na kocku".

U međuvremenu je utvrđeno da je napad u Baton Rougeu, u kojemu su ubijeni dva policajca i zamjenik šerifa, a još trojica policajaca ranjena, počinio bivši odlikovani mornarički vodnik Gavin Long, iz Kanzas Cityja, Missouri, star 29 godina, također crnac, kao što je bio i napadač koji je ubio policajce u Dallasu.

Prema podacima Pentagona, on je služio u marincima od kolovoza 2005. do kolovoza 2010. te je bio raspoređen u Iraku od lipnja 2008. do siječnja 2009. dobivši nekoliko odličja i pohvala.

Vlasti za sada nisu ponudile objašnjenje motiva najnovijeg napada na policajce. 

Obama pozvao na nacionalno jedinstvo

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je u nedjelju na nacionalno jedinstvo nakon ubojstva trojice policajaca u Baton Rougeu te upozorio protiv korištenja ovog događaja za podizanje političkih tenzija u svrhu političke kampanje uoči predsjedničkih izbora u SAD-u. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Imamo svoje podjele i one nisu nove", kazao je Obama na tiskovnoj konferenciji. "Zbog toga je posebno važno da se svatko sada usmjeri na riječi i djela koja će dalje ujediniti zemlju", kazao je te dodao: "Ne trebamo retoriku potpirivanja strasti".

"Mi kao nacija moramo glasno i jasno reći da ništa ne opravdava nasilje nad snagama reda", kazao je Obama čije je obraćanje izravno televizijski prenošeno iz Bijele kuće.

Tri policajca su ubijena, a još trojica ranjena u Baton Rougeu u nedjelju, manje od dva tjedna nakon što je policija u glavnom gradu Louisiane ubila crnca, što je izazvalo prosvjede diljem zemlje, od kojih je jedan doveo do masakra u Dallasu u kojemu je ubijeno pet policajaca.

Policajci su se odazvali na poziv čovjeka koji je bio naoružan te je došlo do pucnjave u kojoj su ubijena dva policajca i zamjenik šerifa.

Ubojica koji je pucao na policajce ubijen je kratko nakon što je otvorio vatru. Identificiran je i riječ je o Gavinu Longu iz Kansas Cityja, država Missouri, a vjeruje se da je djelovao sam. Istražitelji sumnjaju da je hitan poziv na broj 911 poslužio kako bi se privuklo policajce na lice mjesta, doznaje se od anonimnog izvora.

Trenutačno nije jasno postoji li veza između današnjeg događaja i posljednjih nemira vezanih uz ubojstvo crnaca u Baton Rougeu i Minnesoti.

Vlasti do sada nisu dale nikakvu informaciju o mogućem motivu napadača.

Demokratska predsjednička kandidatkinja Hillary Clinton nazvala je ubojstvo trojice policajaca u Baton Rougeu "poražavajućim".

"Nema opravdanja za nasilje, mržnju, za napade na muškarce i žene koji svakoga dana stavljaju svoj život na kocku služeći našim obiteljima i zajednicama", kazala je Clinton.

"Današnji poražavajući napad na policajce u Baton Rougeu napad je na sve nas", istaknula je Clinton.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara