Policajci pod dojmom smrti kolege pretukli mladića koji ga je pregazio

GORANA KATIĆA, mladića koji je u noći s petka na subotu kod Dugog sela automobilom usmrtio policajca Dejana Kapetanovića, najvjerojatnije su brutalno pretukli policajci, očito uzmenireni pogibijom njihovog kolege. S tim su činom  prekoračili svoje ovlasti, a nejasno je zbog čega nisu Katića, ukoliko se, kako tvrde, opirao uhićenju, kazneno prijavili i za sprječavanje službenih osoba u obavljanju posla.

Katić se u nedjelju pred istražnom sutkinjom pojavio s vidljivim ozljedama glave, te je njegova odvjetnica Ljiljana Planinić zatražila da se u zapisniku te ozljede i zabilježe. Sutkinja je bez razmišljanja isto i učinila, s čim je pokazala kako je vrlo izgledno da su policajci doista počinili kazneno djelo, te prekoračili svoje ovlasti.

Dubravko Novak, zamjenik načelnika PU zagrebačke tvrdi kako je Katić prilikom uhićenja pružao golem otpor, te su prema njemu primijenjena sredstva sile, što stoji i u pisanom izvješću.

Katić nije iznosio svoju obranu, pa nije niti ispitivan o porijeklu ozljeda. Na fotografiji uzetoj prilikom uhićenja, na Katićevom licu ispod desnog oka vidljiv je veliki krvavi podljev, a isto mu je oko poluzatvoreno.

Radi li se uistinu o ozljedama koje je zadobio prilikom svladavanja otpora, kako tvrdi i policija, zaključit će sudski vještaci.

No, brojni očevici i sudionici kobne nesreće po službenoj dužnosti tvrde kako je policija mobitelom razgovarala s Katićem te ga nagovarala da se vrati na mjesto događaja, što je on potom i učinio. S njim su se vratili i njegovi suputnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U informacijama vidljivim na web stranici PU zagrebačke stoji kako se osumnjičeni vozilom vratio na mjesto događaja zajedno s putnicima iz automobila, nakon čega su ih službenici Interventne jedinice policije doveli u službene prostorije.

Nigdje se ne navodi kako je primijenjena i sila prema Katiću ili njegovim suputnicima, kao niti da se itko od njih opirao uhićenju.

Na konferenciji za novinare također nije bilo riječi o otporu osumnjičenog. S obzirom da policija obično jasno ističe takve informacije, postavlja se pitanje jesu li interventni policajci ipak pretjerali, te pod dojmom smrti svog kolege brutalno pretukli Gorana Katića.

Također se kalkulira o tome hoće li se uopće razjašnjavati je li Katić, bez obzira na djelo koje je počinio, bio izložen policijskom nasilju.

Prema članku 54 Zakona o policiji sredstva prisile mogu se primijeniti samo radi zaštite života ljudi, svladavanja otpora, sprječavanja bijega ili odbijanja napada, piše Jutarnji list.

Foto: FAH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara