Policija ga uhitila pa ga tražila po Srbiji

53-GODIŠNJI nezaposleni autoelektričar Zoran Katić, iz srbijanskog mjesta Prijevora, prošlog tjedna nije ni slutio u kakve će ga nevolje uvesti pokušaj da u policijskoj postaji u Čačku zamjeni podatke na osobnoj iskaznici.

Kako piše beogradski Blic, Katić se prije desetak dana uputio u čačanski MUP gdje je namjeravao prijaviti promjenu boravišne adrese, te ju evidentirati u svojoj osobnoj iskaznici. No, tamo su za njega "kola krenula nizbrdo".

Službenica je Katiću najprije rekla kako ima nekakvih problema s podacima u računalu, da bi mu ubrzo potom rekla da nije platio kaznu od 8.100 dinara (oko 730 kuna) za dvije prekršajne prijave koje je ranije zaradio. On se, kako je rekao, sjećao jednog prekršaja, dok je na drugi, vožnja bez pojasa, potpuno zaboravio.

Nedugo nakon toga Katić se našao pred sucem za prekršaje koji mu je odredio hitno plaćanje kazni. No, Katić nije imao novaca kod sebe pa je od sudskih službenika molio dozvolu da telefonira obitelji u Prijevoru. To mu nije bilo dozvoljeno, te mu je rečeno da će kaznu morati odležati, i to 16 dana u zatvoru.

"Tražio sam dozvolu da se javim obitelji. Majka je šlagirana, supruga teško bolesna, sin ima bronhitis, a ni sestra koja živi u Čačku nije dobrog zdravlja. Znao sam da će se potresti kada im javim, ali će bar znati gdje sam. Ali mi ni to nisu dozvolili, već su pozvali policajca koji me je sproveo do zatvora. Zamolio sam ga da pozove moje i na cedulji mu napisao broj. Obećao je, ali očigledno to nije uradio. Ni u zatvoru mi nisu dozvolili da telefoniram" - ispričao je Zoran.

Budući da se toga dana nije vratio kući, Zoranova sestra Ružica sutradan je nazvala policiju kojoj je prijavila bratov nestanak. Blicu je ispričala kako je pomislila na najgore tj. da joj je brat ubijen. Policiji je dala bratov opis i sliku, a tamo su joj rekli neka se ne brine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No u idućih nekoliko dana od Katića nije bilo ni traga ni glasa, barem za njegovu obitelj koja nije ni znala da je on uhićen jer nije imao novaca za platiti kazne. Neizvjesnost je prekinuta u ponedjeljak kada su zatvorski službenici Katiću, nakon sedam dana boravka, dozvolili da se telefonom javi obitelji.

Sestra Ružica rekla je da se prilikom poziva zamalo srušila u nesvijest, najprije od sreće što joj je brat živ, a onda zato jer se nalazi u zatvoru. Zoran je pak tek tada shvatio da policija nije obavijestila obitelj o njegovom uhićenju i da je za njim raspisana policijska potraga, iako se on nalazio u zatvoru udaljenom desetak metara od MUP-ove zgrade u Čačku.

Zoranova sestra je idućeg dana donijela ostatak duga od 5.500 dinara (500-njak kuna) pa je Zoran pušten na slobodu, i prekinuta je potraga za njim.

"Opet sam otišla u policiju pitati kako se moglo dogoditi da im nestali čovjek bude pred nosom, a da ga ipak ne mogu pronaći, dok mi umiremo od straha. Samo su mi rekli da nisu imali vremena izvršiti provjeru. Ni riječi isprike." - kaže Zoranova sestra Ružica.

Blic iz čačenskog MUP-a doznaje kako je policajac prilikom uhićenja izvršio sudski nalog i tako samo radio svoj posao, te da nije imao obvezu obavijestiti obitelj jer se radilo o provođenju sudske odluke, a ne o klasičnom policijskom uhićenju kojem redovno slijedi kontaktiranje uhićenikove obitelji.

Foto: Blic

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara