Policija: Kod Margetića medij s iskazom zaštićenog svjedoka

Policija: Kod Margetića medij s iskazom zaštićenog svjedoka
POLICIJA je sinoć, prigodom privođenja novinara Domagoja Margetića, u prostorijama zagrebačke HVIDRAe pronašla medij na kojemu je iskaz zaštićenog svjedoka pred Haškim sudom, rekao je danas načelnik Ureda načelnika PU zagrebačke Krunoslav Borovac u telefonskoj izjavi za Hinu.

Taj materijal i sve prikupljene podatke policija će proslijediti istražnom sucu, dodao je.

Izvijestio je i da je Margetić, kojega je policija sinoć oko 20 sati privela u policijsku postaju u Heinzelovoj ulici, iz postaje pušten odmah nakon razgovora, koji je završio prije ponoći.

Budući da su pri Margetićevu privođenju uz uporabu sile privedeni i predsjednik zagrebačke HVIDRA-e Ivan Pandža te član Ante Jurendić, policija je provela i postupak ocjene zakonitosti takvog postupanja.

To se čini kod svake uporabe sredstava prisile, pa je učinjeno i u ovom slučaju i utvrđeno da su policajci prisilu primijenili zakonito i opravdano, rekao je Borovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Margetića je policija jučer privela zbog njegove namjere da prezentira svjedočenje hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića u svojstvu zaštićenog svjedoka Haškog suda.

Margetić je priveden na temelju naloga koji je istražni sudac izdao na zahtjev Haškog suda da se Margetiću onemogući iznošenje u javnost Mesićeva svjedočenja ili dijelova svjedočenja.

Policija je ranije priopćila da su dvojica članova HVIDRA-e privedena zbog pružanja otpora intervenciji policije, što su u HVIDRA-i opovrgnuli, tvrdeći da su od policije samo tražili nalog za ulazak u prostorije udruge.

Tvrde, također, da im policajci nisu pokazali nalog, te da su Pandžu bez potrebe izvukli van i tukli, a da su isto učinili i s Jurendićem, koji je Pandži pokušavao pomoći.

Borovec, pak, kaže da policiji nije trebao poseban nalog da uđe u HVIDRA-ine prostorije, budući da im je istražni sudac naložio da poduzmu sve što je potrebno kako bi spriječili svaki pokušaj objavljivanja svjedočenja, ne specificirajući mjesto na kojemu trebaju djelovati.

Pandža i Jurendić privedeni su u policijsku postaju Črnomerec, odakle su pušteni nakon dvosatnog razgovora.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara