Policija osigurava filmski festival u Cannesu od francuskih glumaca

FILMSKI festival u Cannesu je pred samo otvaranje osim glumaca, novinara, lovaca na senzacije, porno diva i turista, zaposjelo i oko tisuću policajaca koji će budno motriti da prosvjed francuskih glumacaslobodnjaka i filmskih tehničara ne pokvari tradicionalnu gala zabavu na kojoj će svjetske glumačke zvijezde predstaviti svoje najnovije filmske uratke.

U srijedu navečer, kada se prostre crveni tepih, sjaj i blještavilo Cannesa nikako ne smije ugroziti francuska filmska industrija. Naime, glumci-slobodnjaci i tehničari su na nekoliko sati blokirali kamione koji su prevozili filmove iz Pariza za Rivijeru, najavljujući daljnje prosvjede. Oni, naime, traže da ih država na odgovarajući financijski način zaštiti u razdoblju kada su nezaposleni.

No, gradonačelnik Cannesa, koji je, eto, migrenu zaradio zahvaljujući domaćim filmašima, a ne globalnom strahu od terorizma, tvrdi da je "filmski festival u Cannesu dragulj francuske kulture koji se mora zaštititi".

"Ne smiju ga omesti ili uništiti nikakvi prosvjedi", poručuje gradonačelnik.

Dugogodišnji filmoljupci, koji posebice prate festival u Cannesu, ocjenjuju da je ta priredba ionako poznata po raznim nepredviđenim događajima, kontroverzama, skandalima i dramatičnim obratima.

Najavljuje to već i sam početak festivala koji će biti otvoren premijerom filma Michaela Moorea "Fahrenheit 9/11", pravom tiradom protiv američkog predsjednika Georgea W. Busha.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara