Policija: Požar u skladištu na Žitnjaku nije podmetnut

POŽAR u kojemu je jučer izgorjelo petnaestak bačava s infektivnim otpadom u skladištu na zagrebačkom Žitnjaku nije podmetnut, a njegov uzrok bit će poznat za dva tjedna nakon kemijskih, toksikoloških i drugih vještačenja, izvijestila je danas zagrebačka policija.

Požar je na za sada neutvrđen način izbio jučer oko 4 sata ujutro, najvjerojatnije u bačvi za odlaganje otpada koja se nalazila uz pregradni zid skladišta koje koristi poduzeće "Kemis", a u vlasništvu je tvrtke "Munja".

Ubrzo se, kažu u policiji, požar proširio na nekoliko bačava unutar skladišta "Kemisa", a potom je preko ostakljene metalne konstrukcije zahvatio cijelo skladište tvrtke "Munja". Intervencijom vatrogasaca ubrzo je lokaliziran i oko 9 sati ugašen.

U skladištu "Munje" izgorjela je veća količina raznih elektromotora, sondi, grijača, elektrokablova, raznih strujnih dijelova i drugog otpada, za sada neutvrđenog vlasnika. Nije utvrđena ni šteta, ali u policiji smatraju da je veća.

U skladištu "Kemisa", tvrtke sa sjedištem u Sloveniji, nagorjelo je nekoliko od ukupno 200 bačava s otpadnim motornim uljem i veća količina istrošenih akumulatora. Policija tvrdi da je direktor te tvrtke Z.M. izjavio kako u požaru nije nastala materijalna šteta, jer je izgorio samo otpadni materijal, a nije bilo ozlijeđenih osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sanacija požarišta koju obavljaju djelatnici poduzeća "Termoclean" počela je danas prijepodne, a s opožarenog dijela skladišta uzeto je više uzoraka požarnog krša za vještačenja.

U zagrebačkoj policiji, koja nastavlja kriminalističku obradu, nisu htjeli komentirati jučerašnje tvrdnje Ministarstva zaštite okoliša da tvrtka "Kemis" ilegalno skladišti opasni otpad, te da postoji realna opasnost da su se u požaru razvili otrovni plinovi.

Policija ističe da surađuje s inspekcijama Ministarstva, te da će s rezultatima izaći u javnost tek po završetku obrade.

Ministarstvo je u priopćenju navelo da je "Kemis" imao rješenje za skupljanje opasnog otpada, ali ne i za njegovo skladištenje, te da ni vlasnik te tvrtke niti vlasnik skladišta nisu obavijestili inspekciju o požaru (onečišćenju) iako su to odmah bili dužni učiniti.

Za sada se ne zna razina onečišćenja zraka jer nije poznato kakav je sve otpad bio uskladišten, rekli su u Ministarstvu, dodavši kako je poznato da se protupropisno skladištio antifriz (otrov III skupine), stari lijekovi, poliklorirani bifenili, rabljeni filteri i rabljeno ulje, te ambalaža koja je sadržavala opasne tvari.

Tijekom očevida inspekcija je ustanovila i da je tvrtka "Teseco" u susjednim skladištima ilegalno skladištila opasni bolnički otpad. Inspekcija koja već vodi upravni postupak u predmetu nadzora rada te tvrtke, nalaze je najavila proslijediti Odjelu općeg kriminaliteta MUP-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara