Policija testirala vozače na droge; svaki četvrti vozač pozitivan

PU ZAGREBAČKA je provela akciju "Nadzor sudionika u prometu na utjecaj opojnih droga". Od 25 zaustavljenih vozača, njih 7 je bilo pod utjecajem droga.

Policija je na pet različitih lokacija u Zagrebu zaustavljala vozače koristeći uređaje "Cozart Rapi scan" od kojih je svaki vrijedan oko 50 tisuća kuna. Kako piše Vjesnik, uređaj je prvi put testiran u kolovozu prošle godine kada se i pokazao pouzdanim.

Test se obavlja tako da vozač stavi štapić obložen vatom pod jezik pet minuta. Policajac nakon toga štapić stavlja u poseban uređaj koji pokazuje rezultat nakon 15 minuta.

Kako piše Novi list, ukoliko test na droge bude pozitivan, vozač je zakonski obavezan dati krv i urin kako bi se utvrdilo je li test ispravan. U slučaju da odbije, vozač će ostati bez vozačke dozvole na pola godine, dobit će pet kaznenih bodova i kaznu od tri tisuće kuna.

Od 25 zaustavljenih vozača, sedam ih je bilo pod utjecajem droga. Pet ih je bilo pod utjecajem opijuma ili opijata i amfetamina, a dvoje pod utjecajem kokaina i marihuane. Njih četvero je staro između 18 i 24 godine, a ostalo troje između 25 i 30 godina.

Svima slijedi kaznena prijava, a vozačke dozvole su im oduzete na 30 dana.

"Akcije su usmjerene prema "ciljanim skupinama", odnosno posjetiteljima techno partyja i diskoteka za koje se sumnja da su okupljališta konzumenata narkotika." - poručili su iz MUP-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara