Polio možda neće biti iskorjenjen do kraja godine

VIRUS koji uzrokuje polio možda neće biti iskorjenjen do kraja godine, kako je predviđeno, jer bolest i dalje hara Azijom i Afrikom.

Na području Azije, gdje su ove godine cijepljeni milijuni djece, bolesti gotovo više nema, ali sedam mjeseci prije predviđenoga datuma, bolest se i dalje javlja u Africi.

"Ne znamo hoćemo li ostvariti taj cilj", rekao je dužnosnik iz ureda za borbu protiv polija pri Unicefu u New Yorku. "Polio se u Aziji može zaustaviti vrlo brzo. Međutim, bit će teško to ostvariti do kraja godine u Africi."

Cilj iskorjenjivanja polija do kraja ove godine ugrozila je epidemija te bolesti u Nigeriji 2003. koja se raširila u šesnaest zemalja. Nigerijska se epidemija pojavila nakon glasina da cjepivo protiv polija može uzrokovati AIDS.

Cijepljenje je ponovno počelo prošle godine nakon diplomatske ofenzive i uz intervenciju američkoga državnog tajnika Colina Powella i nigerijskoga predsjednika Oluseguna Obasanja.

Virus koji uzrokuje polio pogađa uglavnom djecu mlađu od pet godina, napada središnji živčani sustav, uzrokuje paralizu, atrofiju mišića, a katkada i smrt zbog respiratorne insuficijencije.

"Tehnički je moguće iskorijeniti virus u Africi do kraja godine, ali će zaraženih sigurno biti i u 2006.", rekao je Oliver Rosenbauer iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Sezona kiša koja uskoro počinje u Aziji i Africi ključna je jer se u to doba virus najbrže prenosi.

Glavna bitka protiv te bolesti vodit će se u šest država u kojima je polio endemičan: u Indiji, Pakistanu, Afganistanu, Nigeriji, Nigeru i Egiptu.

"Virus živi u tim zonama. Iz tih se zona prenosi", rekao je Rosenbauer.

Osamnaestogodišnja međunarodna borba protiv te bolesti stajala je tri milijarde dolara, a virus preživljava samo u izoliranim područjima koja su izbjegla masovno cijepljenje.

Unato kašnjenju, kampanja cijepljenja već je uništila više od 99 posto slučajeva polija u svijetu kojih je 1988. bilo 350.000, a 2004. manje od 1300. Smatrat će se da je polio uništen kad se u svijetu ne pojavi nijedan novi slučaj u razdoblju od tri godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara