Politička smjena zapovjednika zadarske interventne policije?

KAKO doznajemo iz Udruge specijalaca MUP-a RH iz Domovinskog rata, zapovjedniku interventne policije PU zadarske Svemiru Vrsaljku u utorak je uručeno rješenje o smjeni i raspodjeli na mjesto policijskog službenika za protudiverzantsku zaštitu, što je degradacija za 5-6 razina u policijskoj hijerarhiji.

Svemir Vrsaljko jedan je od prvih dragovoljaca sa zadarskog područja, a u specijalnim postrojbama MUP-a u periodu od 1990-1996 obavljao je visoke zapovjedne dužnosti, usporedive s generalskim zadaćama u vojsci.

Od 1996. do 2000. godine Vrsaljko je bio načelnik PU zadarske, prvi čovjek zadarske policije. Nakon toga imenovan je zapovjednikom interventne policije PU zadarske, koja je po riječima predsjednika Udruge Željka Svačića imala odlične rezultate u radu, što se može provjeriti i u arhivi MUP-a.

Tim čudnije zvuči obrazloženje odluke o Vrsaljkovom razrješenju, u kojem se kao glavni razlog navode "loši rezultati". Da stvar bude još gora, Vrsaljko nema stručnu naobrazbu za protudiverzijsku zaštitu, dakle za funkciju na koju je degradiran.

Specijalci MUP-a navode da je odluka o razrješenju donesena mimo pravne procedure, naime Vrsaljkov nadređeni, zapovjednik interventne policije RH Josip Bukvić nije znao za smjenu, a po proceduri je trebao biti obaviješten o tome i dati svoju suglanost.

Predsjednik Udruge Željko Svačić u razgovoru za Index.hr kazao nam je kako postoje indicije da se radi o političkoj smjeni, naime Svemir Vrsaljko bio je dobar prijatelj s odbjeglim generalom Antom Gotovinom i njegovom obitelji.

"Nemamo ništa protiv smjena, nitko nije vezan za svoju funkciju, ali se ježimo od načina na koji je ova smjena obavljena. Vrsaljko nakon smjene proživljava duboku krizu, ne zato što je smijenjen nego zbog načina na koji je to obavljeno, mimo procedure i propisa. Nijedan politički cilj ne opravdava ovako postupanje ljudima koji su prvi stali u obranu svoje domovine." - dodao je Svačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navode specijalaca MUP-a za Index.hr komentirao je i Zlatko Mehun, glasnogovornik MUP-a.

Na naše pitanje o smjeni Vrsaljka s mjesta zapovjednika interventne policije PU zadarske, Mehun je odmah kazao kako se ne radi o razrješenju nego o preraspodjeli na drugu dužnost za koju je kvalificiran. Prema Mehunu, Vrsaljko je dosad obavljao funkciju za koju je predviđena visoka stručna sprema, dok je za njegov nov posao predviđena viša stručna sprema koju ima Vrsaljko.

Na naš komentar da se radi o degradaciji za najmanje nekoliko razina u hijerahiji MUP-a, Mehun je odgovorio: "Ne vidim razloga da se diže prašina ma koliko čovjek bio zaslužan. Svugdje u sustavima postoji pravni put kojim netko može izraziti svoje nezadovoljstvo, a to je u ovom slučaju žalba."

Glasnogovornika smo zamolili za komentar informacije da je Vrsaljkova smjena provedena mimo procedure, konkretno da njegov nadređeni nije bio obaviješten o toj odluci MUP-a, niti je dao suglasnost za istu.

"Ne mogu to komentirati, nemam saznanja o tome. On je raspoređen na uobičajeni način kojim se preraspodjela u policiji obavlja. To znači da su načelnici policijskih uprava od ravnatelja i ministra policije dobili slobodu da formiraju svoj tim na način koji je po njihovom mišljenju usmjeren ostvarivanju najučinkovitijih rezultata u određenoj policijskoj upravi." - izjavio je Mehun, koji također nije komentirati navode da je obrazloženje Vrsaljkove smjene neutemeljeno, odnosno da njegova jedinica interventne policije ima odlične rezultate.

"Ne mogu komentirati njihove rezultate, ne mogu ja o tome govoriti iz Zagreba." - odgovorio je Mehun.

Neven Barković

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara