Politički zatvorenici neće dopustiti da se gone velikani Domovinskog rata

ČLANOVI Hrvatskoga društva političkih zatvorenika žrtava komunizma upozorili su večeras kako "neće dopustiti da se gone velikani Domovinskog rata, niti da ih se unaprijed osuđuje i proglašava zločincima bez suđenja, kao što se radilo političkim zatvorenicima za komunističkog režima".

"Nećemo dopustiti da neki karijeristički hohštapleri iz vlasti nude u zatvore naše velikane", rekao je dopredsjednik Društva Đuro Perica u povodu 15. obljetnice njegova osnutka.

U ime Hrvatskih socijaldemokrata nazočne je pozdravio Zdravko Tomac, koji je rekao kako - kada je riječ o nacionalnim interesima - ne smije biti podjela na lijeve i desne, a moguće su podjele samo na domoljube i one koji to nisu.

Ustvrdio je kako se dio ljevice u Hrvatskoj danas vraća u prošlost i da se pokušava rehabilitirati Titov režim i obnoviti bratstvo i jedinstvo. "Također, pokušava se uvjeriti narod da je Domovinski rat bio temeljen na etničkom čišćenju i genocidu", rekao je Zdravko Tomac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Vi imate pravo i obvezu dignuti glas protiv udara na Domovinski rat, koji se već dogodio", dodao je.
Ispričao se političkim zatvorenicima jer je bio pripadnik ljevice, zbog koje su robijali. "Svi koji su u prošlom režimu bili na funkcijama trebaju se ispričati jer je to preduvjet hrvatske pomirbe", kazao je Tomac.

U komunističkom razdoblju za ideju nezavisne Hrvatske robijalo je 150.000 Hrvata s područja bivše Jugoslavije, rekao je predsjednik Društva Marko Veselica.

Većina bivših političkih zatvorenika je umrla, a Društvo danas ima oko šest tisuća članova. Marko Veselica se zauzima da se istraži fenomen komunističkih žrtava, no, rekao je, u tome nema potporu ni bivše ni sadašnje Vlade.

Na svečanosti u povodu 15. obljetnice osnutka Društva nije bilo predstavnika vlasti, a zbog već dogovorenih obveza, ispričali su se predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks, ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić i ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara