Političkom korektnošću protiv učinkovite policije

NAKON što su zagrebački policajci napokon stali na kraj oružanim pljačkašima koji su odavno trebali biti u zatvoru, nije dugo trebalo da se jave politički korektni "stručnjaci", koji su promptno ustvrdili da je policijska reakcija na oružanu pljačku pošte u Botincu bila - pretjerena.

Podsjetimo, nakon što su u utorak popodne dvojica razbojnika naoružanim automatskim pištoljem "Škorpion" i poluautomatskim pištoljem marke Browning opljačkala poštu u novozagrebačkom naselju Botinec, odmah je pokrenuta opsežna policijska potjera, koja je kulminirala vatrenim okršajem na pružnom prijelazu u Mrkšinoj ulici u Svetoj Klari.

Razbojnici su, čim su uočili da je rampa na pružnom prijelazu spuštena, te da im se približavaju policijska vozila, otvorili vatru na policiju iz "Škorpiona" i Browninga. 29-godišnji policajac ranjen je u nadlakticu, nakon čega je njegov kolega otvorio vatru iz službenog pištolja.

Jedan od pljačkaša, Vladimir Desović, ubijen je na licu mjesta hicima iz službenih policijskih pištolja, dok je drugi, Igor Breškić, ranjen. Potonji je naknadno umro od zadobivenih ozljeda.

Koliko je policijski odgovor na drsku pljačku, a posebno ugrožavanje života građana i samih policijskih službenika, bio učinkovit, najbolje pokazuje činjenica da dan nakon krvavog događaja u Sv. Klari nije zabilježeno niti jedno jedino razbojstvo - razbojnici su očito shvatili poruku.

Iako ogroman dio građana podržava reakciju policije, psihologinja dr. Mirjana Krizmanić osjetila se pozvanom prozvati policiju, ustvrdivši da su policajci razbojnicima "presudili bez suđenja".

"Ovo djeluje kao da su imali nalog - pucati i ubiti, kad su baš oba smrtno stradala. Pa čak i u samoj obrani, očito su ih upucali, kako bi se narodski reklo - namrtvo. E sad, to je onda stvarno presuda bez suđenja. A ja mislim da u državi gdje hoćemo vladavinu prava treba te kriminalce uhvatiti, preslušati ih, dovesti pred sud i osuditi. Ali ne na licu mjesta upucati." - kazala je dr. Krizmanić u razgovoru za Radio slobodna Europa.

Policajci su, dakle, nakon što su pljačkaši otvorili vatru na njih iz automatskog oružja i teško ranili njihovog kolegu, valjda trebali lijepo zamoliti pljačkaše da se predaju. Ako to ne upali, trebalo je barem zamoliti pljačkaše da prestanu pucati, pričekati specijalce naoružane snajperima, koji bi potom preciznim hicima u udove onesposobili pljačkaše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Daleko najsnažniji ljudski instinkt, što bi dr. psihologije trebala znati, jest instinkt za preživljavanjem. Prevedeno u konkretnu situaciju, kad netko puca nas vas oružjem koji ispaljuje na stotine metaka u minuti, a vi ste sami naoružani, najnormalnija stvar je da ćete uzvratiti vatru, ne misleći pritom hoćete li pogoditi napadača u glavu, prsa, nogu ili ruku. Radi se o nečem što po slovu zakona spada u dozvoljenu samoobranu.

Stavite se u poziciju policajca koji se u naseljenom mjestu nalazi pod vatrom napadača iz automatskog oružja. Napadači su teško ranili vašeg kolegu, a vi biste se sad, barem tako tvrdi dr. Krizmanić, trebali ponašati kao da se u streljani i gađati napadače u udove. Kako da ne.

Za komentar izjave dr. Krizmanić obratili smo se glasnogovorniku MUP-a Zlatku Mehunu, koji je za Index kazao sljedeće: "Svi oni koji tako komentiraju neka se stave u poziciji građanina na kojeg je netko otvorio vatru. Ja ne znam koji bi čovjek u svijetu mogao birati u koji će dio tijela pucati u samoobrani."

"Sve takve tvrdnje smatramo bespredmetnim, čak štoviše, mislim da način na koji se u jednom dijelu javnosti pokušava osporiti policijsko postupanje, nije ništa drugo nego pokušaj da se situacija vrati na staro. Upravo su ti koji su zagovornici takvih metoda su donošenjem postojećeg Zakona o policiji i nizom drugih mjera doprinijeli neučinkovitosti policije u ovakvim ekstremnim situacijama."- kazao nam je Mehun, dodavši kako se radi o odlučnom, oštrom i beskompromisnom odgovoru policije na eskalaciju nasilja.

No, pretpostavimo za trenutak da je policija postupila po politički korektnom receptu dr. Mirjane Krizmanić. Napadači bi bili uhićeni, a protiv njih bila bi podnesena kaznena prijava. Zvuči sjajno, ali uzme li se u obzir da dotična dvojica razbojnika u dosjeu imala 56 kaznenih djela, među kojima je bilo i jedno ubojstvo, što znači da su po svoj logici odavno trebali biti u zatvoru, jasno je koliko povjerenja građani mogu imati u hrvatsko pravosuđe.

Koliko su hrvatski policajci ranije bili oprezni u korištenju vatrenog oružja, najbolje pokazuje podatak da je posljednji kriminalac ubijen od strane policije prije čak sedam godina, dok su u istom vremenu kriminalci ubili čak tri policijska službenika.

Istina je da svi građani Hrvatske imaju ljudska prava zajamčena Ustavom RH i Konvencijom UN-a o ljudskim pravima. No, svi oni koji svjesno ugroze ista ta ljudska prava ostalih građana, u konkretnom slučaju pravo na život, mogu očekivati da će i njihova prava biti narušena, pa makar to značilo i njihovu smrt. Sami su odabrali svoj put i zbog toga ih ne treba žaliti.

Neven Barković

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara