Politolog Jović odgovorio Oreškoviću: Nije bilo rano za ćirilicu 2009. kad je HDZ bio na vlasti

Politolog Jović odgovorio Oreškoviću: Nije bilo rano za ćirilicu 2009. kad je HDZ bio na vlasti

Screenshot: N1

NOVI mandatar hrvatske vlade Tihomir Orešković danas je na domjenku u Srpskom narodnom vijeću komentirao ćirilicu u Vukovaru. Tada je rekao da vrijeme za ćirilicu u Vukovaru tek treba doći.

Politolog Dejan Jović tu je njegovu izjavu komentirao u Dnevniku televizije N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je iznenađujuća izjava koja se već nekoliko puta ponovila. Štoviše, čini mi se da je temeljena na vrlo slabom, tzv. argumentu. Jer ako je vrijeme za dvopismenost u BiH ili dvojezičnost na Kosovu, postavlja se pitanje zašto nije vrijeme za to isto u Vukovaru? Jesu li možda te rane, o kojima mandatar Orešković govori da su još uvijek dosta svježe, nešto manje svježe ili nešto malo manje bolne u Bosni i Hercegovini ili na Kosovu? Radi se slaboj formulaciji, odnosno argumentu koji nije dovoljno uvjerljiv", rekao je Jović.

Tomislav Karamarko nedavno je izjavio kako bi uvođenje ćirilice bilo kršenje ustavnog zakona o nacionalnim manjinama.

"To je također loš i pravno sporan argument, a da ne govorim o njegovoj političkoj dimenziji. Vrijeme dolazi onako kako ga želimo - ako političke elite rade na tome da se vrijeme i okolnosti mijenjaju, onda će to vrijeme doći puno ranije, nego što bi došlo ako se radi suprotno. Mi, nažalost, u okviru tzv. Domoljubne koalicije imamo političke stranke koje se izrazito protive pravima manjina u Hrvatskoj, naročito srpske manjine. Drugo, voljeli bismo čuti i od mandatara i od ljudi u koaliciji koji su rokovi? Kad oni misle da će doći vrijeme za dvopismenost u Vukovaru? Oni govore da je reforme nužno ograničiti nekim vrlo jasnim rokovima, primjerice, ovo za pola godine, drugo za godinu, treće za dvije godine. Voljeli bismo čuti hoće li za tu stvar - za koju je 2009. godine HDZ garantirao zakonskim odredbama - vrijeme doći za šest mjeseci, do kraja njihova mandata ili nikada", smatra Jović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara