Poljoprivrednici u BiH i dalje nezadovoljni

Udruženje poljoprivrednika u Bosni i Hercegovini ponovno je u ponedjeljak zatražilo uvođenje novih ograničenja u trgovinskoj razmjeni sa susjednim zemljama osudivši istodobno najave ministra vanjske trgovine BiH Dragana Doke i hrvatskog ministra poljoprivrede Petra Čobankovića da takvih mjera neće biti.

Najavljujući prosvjede pred sjedištem Ministarstva vanjske trgovine u Sarajevu zakazane za 28. travnja, Udruženje poljoprivrednika konstatira da su "najodgovornije osobe u Vijeću ministara BiH pod raznim pritiscima vlada susjednih zemalja i kriminalnih lobija koji nemaju sluha za domaću poljoprivrednu proizvodnju".

Ova udruga zatražila je od predsjedatelja Vijeća ministara BiH Adnana Terzića te njegovih zamjenika Mladena Ivanića i Bariše Čolaka da se javno očituju podupiru li stajališta ministra Doke po kojima neće biti novih ograničenja u provedbi Ugovora o slobodnoj trgovini s Hrvatskom.

Takvo stajalište Dragan Doko iznio je krajem prošlog tjedna nakon što je u Sarajevu razgovarao s hrvatskim ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dvojica ministara tada su najavili kako će se i postojeći problemi proistekli iz privremenog nametanja carina na mlijeko i mliječne proizvode te na meso i mesne proizvode koji se uvoze iz Hrvatske rješiti dogovorom kroz zajednički odbor koji nadzire provedbu Ugovora o slobodnoj trgovini.

Udruženje poljoprivrednika u BiH na čijem je čelu Ranko Bakić, za kojega mediji u toj zemlji vjeruju da je lobist koji radi za potrebe tvrtke "Lijanovići", drži međutim da je slobodna trgovinska razmjena sa susjednim zemljama štetna te da bi trebalo uvesti carine i to u punom iznosu na sve prehrambene proizvode koji stižu iz Hrvatske osim onih koji se ne proizvode u BiH poput konzervirane ribe ili maslinova ulja.

Terziću, Ivaniću i Čolaku Bakićeva je udruga ostavila rok do 28. travnja za izjašnjavanje o tome podupiru li ili ne ovakve zahtjeve uz naznaku da će se, u slučaju da ne osude postupke ministra Doke, tražiti i njihova ostavka.

(Hina) xrm ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara