POLJSKA STJEČE REPUTACIJU "ZLOČESTOG DEČKA" U EUROPSKOJ UNIJI

Zbog svojih stajališta oko Iraka i ponašanja za pregovaračkim stolovima u Bruxellesu, Poljska koja bi u svibnju trebala postati punopravnom članicom Europske unije brzo stječe reputaciju novog "zločestog dečka" Unije.

Poljska je bila daleko najžilaviji pregovarački partner u dugotrajnom procesu priključenja Uniji. Nadalje, ta je zemlja podržala američkog predsjednika Georgea W. Busha u njegovoj kampanji protiv Iraka, što je izazvalo oštre kritike Berlina i Pariza.

Isto tako, Poljska će biti najveći protivnik Njemačkoj na predstojećem summitu EU-a u Bruxellesu, na kojem će se raspravljati o budućem europskom ustavu, te načinu donošenja odluka u europskim vijećima i Europskoj komisiji.

Pet mjeseci prije službenog ulaska u klub zapadnih demokracija, Poljsku neki njezini novi europski partneri proglašavaju zemljom koja stvara probleme.

Posljednji primjer poljske tvrdoglavosti zbio se prije deset dana u Napulju tijekom rasprave ministara 15 sadašnjih i deset budućih članica o novoj europskoj obrambenoj politici.

Neki od 25 ministara željeli su znati zašto je novo vijeće EU-a za vojno planiranje nazvano "stalnim". Odgovoreno im je da je to zato da bi se europski pristup razlikovao od pristupa SAD-a, koji je privremenu vojnu koaliciju ad hoc nazvao "koalicijom država koje žele sudjelovati".

Poljski ministar vanjskih poslova Wlodzimierz Cimoszewicz rekao je da bi "u tom slučaju naše vijeće trebali nazvati koalicijom država koje ne žele sudjelovati".

"Možda bi to bio precizniji i realističniji opis situacije", dodao je Cimoszewicz.

Njegova ironična primjedba naglasila je nezadovoljstvo Poljske francusko-njemačkim ambicijama oko jačanja europske obrambene politike, te odanost Varšave Washingtonu kao njezinom ključnom strateškom partneru i jamcu sigurnosti.

Poljska bi isto tako mogla odnijeti značajnu pobjedu nad Njemačkom na summitu EU u petak i subotu u Bruxellesu, na kojem će se raspravljati o glavnim točkama neslaganja oko budućeg ustava - glasovanju u Vijeću EU i broju povjerenika Europske komisije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemački kanceler Gerhard Schroeder izjavio je da Njemačka neće popuštati u pitanju odlučivanja u Vijeću, dok je poljski premijer Leszek Miller upozorio da bi "sukob" na summitu mogao rezultirati "fijaskom".

Berlin čvrsto podupire prijedlog Konvencije o budućnosti Europe, koja je izradila nacrt ustava, a prema kojem se odluke donose dvostrukom većinom, što znači da je odluka donesena ako za nju glasa većina zemalja članica, koje predstavljaju najmanje 60 posto ukupnog stanovništva EU-a.

Španjolska i Poljska su glavni protivnici takvom rješenju i zauzimaju se da se zadrže odredbe iz Sporazuma iz Nice, prema kojima je svaka zemlja imala određeni broj glasova sukladno broju stanovnika.

Međutim, Sporazumom iz Nice, Madrid i Varšava su dobile daleko veću glasačku težinu nego što to zaslužuju prema demografskom kriteriju.

Neki analitičari tvrde da je Poljska preglasna u odnosu na svoju stvarnu snagu - preglasna oko pitanja Iraka, oko NATO-a, oko SAD-a, oko EU-a - i da time riskira potporu Njemačke, svog moćnog susjeda i ključnog partnera.

Međutim, poljski dužnosnici i analitičari smatraju da je napokolebljivo iznošenje vlastitih stajališta jedina taktika koja donosi rezultate.

"S nama nije lako", rekla je predsjednica Zaklade Robert Schuman u Poljskoj Roza Thun. "Ali u tome možda leži naša snaga. Prije nas nitko nije uzimao ozbiljno. Sada se odnos u inozemstvu promijenio. EU nas manje voli, ali nas uzima puno ozbiljnije", rekla je Thun.

Ugledni urednik prvog poljskog neovisnog dnevnog lista Gazete Wyborcze Adam Michnik smatra da Poljska, nakon što je stekla neovisnost, ima pravo boriti se za svoje interese.

"Nema smisla propovijedati nam i pritiskati nas. Nismo stekli neovisnost kako bismo sada od nje odustali. Mi ćemo se koristiti našim neovisnim pravima. Imamo na to jednako pravo kao i Francuzi ili Nijemci", rekao je Michnik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara