Poljska želi postići kompromis o Europskom ustavu

POLJSKA želi "postići kompromis" i spremna je razgovarati "o pojedinostima bilo kakvog kompromisa" u sustavu glasovanja kakav se predlaže u nacrtu Europskog ustava, izjavio je u četvrtak u Parizu zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Jan Truszczynski.

"Potrebno je pronaći kompromis, kakav, ne znam još. Na talijanskom je predsjedništvu da iznese prijedlog", rekao je Truszczynski.

"Spremni smo razgovarati o pojedinostima bilo kakvog kompromisa", dodao je poljski dužnosnik, ali je dodao da Varšava neće pristati na prijedlog da se odluke u Vijeću ministara donose dvostrukom većinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Poljska to želi izbjeći, ali je ne treba gurati zajedno sa Španjolskom prema zidu s jedinom mogućnošću da odgovori s da ili ne na prijedlog o dvostrukoj većini.

Poljska i Španjolska žele zadržati sustav raspodjele glasova i Sporazuma iz Nice, a prema kojem njihov glas ima gotovo jednaku težinu kao i glas Njemačke, koja sama ima stanovnika kolike te dvije zemlje zajedno.

Prema prijedlogu ustava, koji je izradila Konvencija o budućnosti Europe, odluke koje se u Vijeću ministara donose kvalificiranom većinom, donosile bi se prema načelu "dvostruke većine". Prema tom prijedlogu, odluka bi bila donesena ako za nju glasa obična većina zemalja članica, s tim da te zemlje moraju predstavljati najmanje tri petine stanovništva EU-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara