Poljski predsjednik strahuje od nasilja u Ukrajini

Poljski predsjednik strahuje od nasilja u Ukrajini

POLJSKI predsjednik Aleksander Kwasniewski izjavio je u petak da strahuje od izbijanja nasilja u Ukrajini zbog napete političke situacije.

Kwasniewski je dva puta prošlog tjedna posjetio Kijev kako bi posredovao u rješavanju krize nakon spornih predsjedničkih izbora, koji su izazvali masovne ulične prosvjede.

"Svaki novi dan prosvjeda i nove napetosti sve više otežavaju kontrolu situacije. Spontano ili isprovocirano izbijanje nasilja je moguće i to je najveća prijetnja", rekao je Kwasniewski u intervjuu za radio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pristaše oporbenog kandidata Viktora Juščenka gotovo dva tjedna prosvjeduju na ulicama Kijeva optužujući vlasti za masovnu izbornu prijevaru u korist promoskovskog premijera Viktora Janukoviča. Kwasniewski je rekao da je narod sve iscrpljeniji, i fizički i emocionalno.

"Oni bi mogli reći bilo je dosta, uzmimo to u svoje ruke i preuzmimo državne institucije, a to bi moglo izazvati policijsku akciju. S druge strane, ljudi bi mogli biti isprovocirani - lakše je podijeliti one koji su iscrpljeni".

Očekuje se da će Kwasniewski ponovo otputovati u Kijev u idućih nekoliko dana, nakon što ukrajinski Vrhovni sud donese odluku o tome hoće li poništiti rezultate izbora.

Poljski predsjednik je rekao da je uloga Rusije u rješavanje krize "prijeko potrebna", ali je dodao da je stajalište Moskve "kruto, što još više otežava postizanje kompromisa".

Foto: FAH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara