Poljski sud utamničio novinara zbog klevete

Poljski sud utamničio novinara zbog klevete

15. SIJEČNJA je Andrzej Marek, novinar iz gradića Police u sjeverozapadnoj Poljskoj, počeo izdržavati kaznu od tri mjeseca zatvora, dosuđenu zbog klevete.

Marek je urednik regionalnog tjednika "Wiesci Polickie" (Policijske vijesti). U njemu je u veljači 2001. objavio članak u kojem je ustvrdio da je jedan od dužnosnika lokalnih vlasti bio vlasnikom marketinške agencije, odnosno optužio ga za sukob interesa.

Slučaj je došao na sud koji ga je godine 2002. osudio na klevetu. U studenom 2003. godine presuda je preinačena u tri mjeseca zatvora, koje je novinar mogao izbjeći uz uvjet da se ispriča oštećeniku.

Marek je to odbio i umjesto toga tražio predsjednikovo pomilovanje koje mu je tadašnji poljski čelnik Aleksander Kwasniewski odbio dati. U ožujku 2004. godine sud u Szeczinu mu je početak izdržavanja zatvorske  kazne odgodio na šest mjeseci zbog problema u trudnoći njegove supruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Reporteri bez granica" u svom priopćenju tvrde kako je Poljska zbog ovog slučaja postala jedinom državom u Europskoj Uniji gdje novinari zbog verbalnog delikta mogu završiti u zatvoru.

Poljski sudovi su u prošlosti znali izricati presude zbog verbalnog delikta. Tako je godine umjetnica Dorota Nieznalska dobila šest mjeseci korisnog rada zbog slike penisa naslonjenog na križ, dok je Jerzy Urban godinu dana kasnije dobio 5.000 eura globe zbog uvrede pape Ivana Pavla II.

No, za razliku od Mareka, nijedan od tih slučajeva nije završio utamničenjem. Zbog toga mnogi Poljaci, zabrinuti za stanje ljudskih prava u svojoj zemlji, o cijelom slučaju nastoje obavijestiti Ujedinjene narode.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara