Poljski svećenik opovrgava špijuniranje Ivana Pavla II.

POLJSKI svećenik u Vatikanu opovrgao je u četvrtak optužbu da je špijunirao pokojnoga papu Ivana Pavla II. te rekao da je komunističkim agentima možda prenosio informacije ne znajući tko su oni.

Dominikanca Konrada Stanislawa Hejma u srijedu je ugledna poljska organizacija IPN optužila da je za poljsku komunističku tajnu službu krajem osamdesetih špijunirao Ivana Pavla II.

Leon Kieres, čelnik IPN-a, državnog nacionalnog instituta za sjećanje koji je istraživao nacističke i komunističke zločine u Poljskoj, rekao je da je Hejmo, dominikanac koji još radi s poljskim hodočasnicima u Vatikanu, bio komunistički tajni agent s tajnim imenima "Hejnal" i "Dominik" i navodno tajne podatke slao do 1988.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hejmo je za poljsku televiziju TVN24 rekao da nije svjesno radio kao informator ili špijun, ali da je prije dvadeset godina informacije koje je prikupio prenosio neimenovanoj osobi koja je radila u njemačkoj biskupskoj konferenciji.

Optuženi dominikanac kaže da je ta osoba možda radila za istočnonjemačku tajnu službu Stasi. Priznaje i da je toj osobi dopustio da te razgovore snima.

Hejmo je odbio odati identitet te osobe jer, kaže, želi poštedjeti njegovu obitelj, a priznao je i da zna za poljske tajne agente koji su radili u Vatikanu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara