polnoćka u zagrebačkoj katedrali

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić predvodio je noćas svečanu misu polnoćku u zagrebačkoj katedrali, pozvavši vjernike da naša vjera bude izvor unutarnje, duhovne radosti zbog bezbrojnih i dragocjenih darova koje nam je donijelo Kristovo rođenje.

Došli smo u katedralu kako bismo proslavili Božić, Isusovo rođenje i tako započeli božićni duhovni hod, rekao je u propovijedi kardinal Bozanić podsjetivši na riječi proroka Izaije: "Narod koji je u tmini hodio, Svjetlost vidje veliku; one što mrklu zemlju obitavahu Svjetlost jarka obasja".

Kao što je proroku, tako je i nama često teško, osobito u vrijeme Božića, zaboraviti tmine uzrokovane ponekad i dramatičnim problemima koji tište ljudska srca, živote mnogih obitelji, društvene prilike pa i sudbine naroda, rekao je zagrebački nadbiskup, istaknuvši da je Božić veliki blagdan nade i radosti.

Bog je apsolutna vjernost, Bog ne napušta svoj narod, a Božićem Njegova milosrdna ljubav se ne umanjuje nego sve više raste.

Božićna noć doziva nam u pamet kako se proroštvo Starog zavjeta ispunilo zauvijek - umjesto tame zasjalo je Svjetlo, tugu je zamijenila radost, a umjesto očaja nastupila je nada. Isus Krist, sin Božji postao je čovjekom, za nas i za naše spasenje trajna radost, beskonačna nada za svakoga od nas i za povijest čovječanstva, rekao je u propovijedi kardinal Bozanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Poslužio se riječima sv. Pavla, koji je kazao kako se Kristovim rođenjem u našoj povijesti pojavilo nešto sasvim novo, a to je milosrdna ljubav Božja, koja se učinila vidljivom ljudskim očima. Ta milost, dodao je kardinal Bozanić, ne samo da se pojavljuje, ona ulazi u povijesne događaje, u dubine naših srdaca, obnavljajući temeljito ljudski život. Božanska ljubav izvor je jedinstvene, djelotvorne i preobražavajuće snage koja postaje nepresušni izvor spasenja za sve ljude, rekao je kardinal Bozanić u propovijedi.

Čestitajući vjernicima Kristovo rođenje poručio je da su radost i mir najljepši božićni darovi za sve nas. Novorođeni Krist, novorođeno Dijete, daruje nam milost u životnim kušnjama i patnjama kako nikada ne bismo izgubili božićnu radost i mir novorođenog djeteta, zaključio je u propovijedi kardinal Josip Bozanić.

U prepupnoj zagrebačkoj katedrali na polnoćki su bili, među ostalim, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Uz kardinala Bozanića u svečanoj misi polnoćki sudjelovalo je dvadesetak svećenika. Kardinal Bozanić predvodit će i danas, na Božić, svečano misno slavlje u 10 sati u zagrebačkoj katedrali.

(Hina) atod mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara