Položeni vijenci na grob Vaclava Humla

U POVODU 50. obljetnice smrti istaknutog violinista i violinističkog pedagoga Vaclava Humla, danas su izaslanstva Hrvatskoga glazbenog zavoda, Muzičke akademije i Međunarodnoga violinističkog natjecanja ´Vaclav Huml´ položila vijence na Humlov grob na Mirogoju.

U čast toga iznimnoga glazbenika večeras će u franjevačkoj crkvi na Kaptolu nastupiti Zagrebački omladinski komorni orkestar pod ravnanjem maestra Zlatana Srzića. Na programu su djela Correllija, Šipuša, Pachelbella, Vivaldija i Bartoka. Uz Orkestar će nastupiti i mladi violinist Daniel Kuzmin.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vaclav Huml rodio se godine 1880. u češkome mjestu Berounu. Bio je učenik O. Ševčika u Pragu i koncertni majstor Filharmonije u Lavovu do godine 1903. Te godine dolazi u Zagreb, gdje predaje na Glazbenoj školi koja je djelovala pri Hrvatskome glazbenom zavodu. Od 1923. do smrti bio je profesor na Muzičkoj akademiji, a u doba Drugoga svjetskog rata je umirovljen. Jedan je od osnivača Zagrebačke violinističke škole, te je odgojio mnoge istaknute violiniste i pedagoge. Njemu u čast, u Zagrebu je 1977. utemeljeno Međunarodno violinističko natjecanje ´Vaclav Huml´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara