Poništenje braka zbog lažnog djevičanstva razjarilo francusku javnost

PRESUDA kojom je sud u francuskom gradu Lilleu poništio brak dvoje muslimana navodeći kao razlog lažno djevičanstvo supruge, izaziva kontroverze u Francuskoj.

Sud je, naime, prihvatio zahtjev supruga - muslimanskog inženjera u 30-im godinama - koji je tražio poništenje braka čim je otkrio da mu životna družica, inače po zanimanju medicinska sestra, usprkos prethodnog uvjeravanja u suprotno, nije djevica.

Na presudu je reagirala vladajuća desničarska stranka UMP koja od ministra pravosuđa traži da preinači presudu. Presudu je nazvala nespojivom sa "sekularnim načelima francuske države".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Feminističke udruge u Francuskoj su presudu nazvale "fatvom protiv ženskih sloboda". Presudu kojom bi se nedostatak djevičanstva uzimao kao razlog za razvrgavanje i poništenje smatraju sramotnom.

S druge strane, Ministarstvo pravosuđa je preko svog glasnogovornika reklo kako presuda nije bila temeljena na religiji ili moralu, nego na dosljednom tumačenju Code civilea - francuskog građanskog zakonika. Prema njemu se brak može poništiti ili razvrgnuti ako je prije sklapanja jedan od partnera lagao o "bitnoj osobini" njihove međusobne veze.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara