Ponovno ih prevarila Vlada: Seljaci parkirali traktore uz ceste, traže obećanu isplatu

Tekst: I.Kri.
Foto: Damir Glibušić (Cropix)

STOTINJAK seljaka je danas u Retkovcima kod Vinkovaca parkiralo svoje traktore uz ceste te mirno prosvjeduju zato što Vlada još uvijek nije ispoštovala Đakovački sporazum.

Na miran prosvjed su se odlučili nezadovoljni Vladinom politikom prema poljoprivredi te seljacima koji žive od nje. Predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije Tomislav Pokrovac kazao je da im Vlada još uvijek nije isplatila dug iz 2008. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traže cijenu pšenice od 1,20 kuna

Na seljačke račune nisu stigli novci ni za poticaje u stočarstvu i ratarstvu koji su već trebali biti isplaćeni ili je njihova isplata trebala početi. "Također želimo upozoriti i otkupljivače pšenice koji nam još nisu ponudili nikakvu cijenu pšenice, iako je žetva na pragu. Čekaju doslovce da mi svoju pšenicu ovršimo i smjestimo je u njihove silose, a tad će nas početi ucjenjivati otkupnom cijenom", kazao je Pokrovac.

Seljaci iz pet slavonskih županija traže da se prekinu kazneni postupci protiv onih koji su sudjelovali u proljetnom prosvjedu. Uz to žele i da cijena pšenice ove godine bude 1,20 kuna po kilogramu, uvede red u prodaju kruha čija cijena ne bi smjela preći pet kuna.

Među njihovim zahtjevima je i hitno ukidanje poticaja za uvoz prasadi, teladi i junadi. Seljački prosvjed je završio u 13 sati kada su se sastali predstavnici koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara