Ponovno ukinut kućni pritor za Benezir Bhutto

PAKISTANSKA policija u Lahoreu je ukinula kućni pritvor za oporbenu čelnicu Benazir Bhutto, javlja CNN. Bivša premijerka nije smjela napuštati svoj dom nakon što su vlasti procijenile kako najavljeni odlazak na oporbeni skup za nju predstavlja sigurnosno opasnu situaciju.

Bhutto kuću nije smjela napuštati od utorka kada je policija po drugi puta blokirala njeno imanje pravdajući taj potez sigurnosnim pitanjem. Planirala je naime predvoditi oporbeni marš od Lahorea do Islamabada, međutim stavljena je u kućni pritvor, a njezini pristaše su uhićeni.

Oporbena čelnica proteklih je dana pozvala pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa da odstupi s dužnosti, a također je prekinula sve razgovore oko formiranja nove vlade koju su trebali sačinjavati članovi njene Pakistanske narodne stranke (PPP).

Nakon neuspjeha formiranja vlade s Mushsarrafom, Bhutto se okrenula Nawazu Sharifu, bivšem pakistanskom premijeru koji je na dužnosti naslijedio Bhutto. Njih dvoje planiraju osnivati politički savez sa ciljem svrgavanja Musharrafa s vlasti. Sharif se nalazi u egzilu u koji je protjeran 1999. godine zahvaljujući Musharrafovoj autoritativnoj vlasti.

I.K.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara