Popis: Smanjen udio Hrvata u Sloveniji

UDIO Hrvata u ukupnom stanovništvu u Sloveniji opao je sa 2,9 posto 1991. godine na 1,81 posto u popisu iz 2002. godine, pokazuju danas objavljeni rezultati popisa stanovništva u Sloveniji.

Hrvatima se u popisu 1991. godine izjasnilo oko 54.000 stanovnika (2,9 posto), čime su bili najbrojnija manjina u Sloveniji. Na prošlogodišnjem se popisu tako izjasnilo oko 35.500 osoba ili 1,81 posto od ukupnog broja slovenskog stanovništva (1.964.036), što se uz moguća odseljavanja može pripisati asimilaciji, te neizricanju nacionalne pripadnosti, što je novi popis dopuštao. Pao je i broj Srba sa 2,2 posto na 1,98 posto.

Broj deklariranih katolika u Sloveniji između zadnja dva popisa stanovništva dramatično je opao, dok muslimanska zajednica, uglavnom Bošnjaci i kosovski Albanci, bilježi znatno povećanje broja pripadnika, pokazuju danas objavljeni rezultati popisa stanovništva u Sloveniji.

Kako su na konferenciji za novinare u srijedu, predstavljajući rezultate lani provedenog popisa stanovništva, naveli predstavnici državnog statističkog zavoda, katolicima se u popisu deklariralo 58 posto stanovništva, dok je prilikom popisa 1991. godine pripadnost toj religiji navelo 71 posto popisanih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osim duhu laicizacije i udaljavanju od vremena sloma komunizma, kada je religioznost bila "popularna", velik pad udjela katolika u popisu valja pripisati i činjenici da lani navođenje vjerske i nacionalne pripadnosti nije bilo obvezatno, pa su ga ispitanici mogli i "zatajiti".

Broj pripadnika islama povećan je međutim sa oko 30 tisuća u 1991. na 47.000 prošle godine, potvrđujući tako nedavno izrečene tvrdnje ljubljanskog muftije Osmana Đogića da su muslimani u Sloveniji prije 11 godina suzdržano iznosili svoje vjersko uvjerenje.

Inače je novi popis stanovništva pokazao da je u Sloveniji veća stopa mortaliteta nad natalitetom. Unatoč tome, broj stanovnika povećan je u 11 godina za 2,6 posto - na 1.964.036 stanovnika, uglavnom zbog naseljavanja ili dodatne registracije neslovenaca koji nisu bili obuhvaćeni zadnjim popisom.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara