Popisivač iz Svete Nedjelje koji bi gejeve i lezbe strpao u logore neće više ići po kućama

Popisivač iz Svete Nedjelje koji bi gejeve i lezbe strpao u logore neće više ići po kućama

Foto: Ante Čizmić / Cropix

DRŽAVNI zavod za statistiku je objavio kako od popisivača iz Svete Nedjelje koji je pravomoćno osuđen zbog rasne i druge diskriminacije prije stavljanja na tu dužnost po zakonu nisu morali tražiti potvrdu o nekažnjavanju "budući da popisivači ne zasnivaju radni odnos s Državnim zavodom za statistiku, odnosno da se ne primaju u državnu službu".

"Prema Kaznenom zakonu podaci iz kaznene evidencije mogu se iznimno dati državnim tijelima na njihov obrazloženi zahtjev kada se radi o povjeravanju određenih poslova i zadataka u državnoj službi, tj. kada se s tom osobom zasniva radni odnos. S obzirom da popisivači i kontrolori obavljaju poslove koji po svojoj naravi imaju obilježje ugovora o djelu, za koji nije propisana obvezna pisana forma, uvjerenje o nekažnjavanju nije se niti moglo dobiti", ističu iz Državnog zavoda za statistiku.

"Pozivao na deportaciju gejeva i lezbijki u logore"

Jučer je Centar za LGTB ravnopravnost objavio da je popisivač iz Svete Nedjelje Martin Stojaković na Općinskom sudu u Velikoj Gorici 2008. godine osuđen na 14 mjeseci zatvora i dobio još trogodišnji rok kušnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz presude je razvidno da je Stojaković 2007. godine kreirao blog preko kojeg je širio rasistički i nacistički sadržaj i pozivao na istrebljenje Židova, ističući nadmoć bijele rase, vrijeđao izraelsku naciju i židovstvo, te pozivao na deportaciju gejeva i lezbijki u logore, uključujući i pozive na ubojstvo i istrebljenje, za što je i osuđen", pišu iz Centra te dodaju kako je svom blogu postavio i broj telefona aktiviste za ljudska prava LGBT osoba s porukom "učinite njegov život jadnim", nakon čega je ovaj dobivao prijetnje smrću.

Neće više popisivati u kućama

Državni zavod za statistiku je zbog značaja popisa stanovništva i negativne reakcije dijela javnosti odlučio da popisivač više ne odlazi u kuće popisivati. "S druge strane, ne želeći odreći nikome pravo resocijalizacije, Državni zavod za statistiku će predložiti Županijskom popisnom povjerenstvu da navedenom popisivaču pronađe drugo zaduženje u okviru poslova Popisa, u kojem neće biti u neposrednom kontaktu ni s građanima ni s prikupljenim podacima", izvijestili su iz DZS-a.

Kažu da će se i dalje brinuti o nesmetanom tijeku popisa stanovništva, kućanstava i stanova te apeliraju na sve građane da pozitivnim pristupom Popisu pridonesu njegovom uspješnom provođenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara