Poplave ugrožavaju većinu srednjeeuropskih država

VISOKI vodostaji ugrožavaju većinu srednjeeuropskih država, a posebno su kritične situacije na zapadu Austrije i u Bavarskoj gdje su brojna mjesta odsječena, a poremećeni su i željeznički i cestovni promet.

O nabujalim vodama javljaju i iz Švicarske, a zbog poplava je proglašeno izvanredno stanje u Međimurju.

Izvanredne mjere proglašene su na zapadu Austrije gdje su vode uništile željezničke pruge, poplavile ceste i izazvale odrone tla. Najteže je u Tirolu u Vorarlbergu gdje je zaustavljen željeznički promet, a i telefonske veze su prekinute. Od ponedjeljka je palo 110 litara padalina na m2 i puno mjesta je odsječeno od svijeta.

U austrijskoj pokrajini Vorarlberg je vodena bujica poplavila stambenu zgradu uslijed čega je došlo do eksplozije. Šestoro stanara zgrade, premda teško ranjeno, uspjelo se popeti na krov zgrade odakle su ih vatrogasci evakuirali i prebacili u bolnicu.

U Koruškoj je ženu koja je upravljala autom kod Bad St. Leonharda zanijela voda na cesti i survala se u nabujalu rijeku. Policija i vatrogasci su je uspjeli izvući iz rijeke s manjim ozlijedama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prolomi oblaka su izazvali poplave na jugu Bavarske u noći između ponedjeljka i utorka i očekuje se da će se tijekom jutra situacija otežati, predvođa mjesna policija.

U Garmisch-Partenkirchenu i Kemptenu je objavljena opasnost od prirodna katastrofe.

Podrumi su poplavljeni, a ceste zatvorene za promet, prema upravi mjesne policije. Željeznički promet od Muenchena do Garmisch-Paretnkirchena je prekinut, kao i telefonske veze. U Kemptenu gdje se izlila rijeka Iller vozači su zamoljeni da vozila odvezu na sigurno.

Autoput A8 između Muenchena i Stuttgarta zatvoren je, zbog bujica rijeke Lech prijeti urušavanje mostova, nadvožnjaka i dijelova autoceste između Augsburga i Gersthofena.

U Švicarskoj vode rastu kao nikada, po podacima lokalnih vlasti i brže nego ljeta 1999., javlja njemačka agencija dpa. Voda se izlila u dijelovima Berna. I vodostaji jezera su dosegli rekordne vrijednosti. Više od tisuću ljudi je evakuirano iz odsječenih općina Grindelwald i Lauterbrunnm. I u Davosu su rijeke poplavile.

Teške poplave, odroni i evakuacije izoliranih sela dojavljeni su i iz istočne Slovačke, a u Rumunjskoj, u kojoj se stanovništvo već danima bori protiv poplava, meteorolozi najavljuju daljnje pogoršanje vremena i nastavak oborina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara