Pored Subotice srušen i razbijen križ

U MALOJ BOSNI, mjestu nadomak Subotice većinski naseljenom Hrvatima, u noći s nedjelje na ponedjeljak srušen je i razbijen križ koji je stoji uz cestu Subotica-Sombor.

Ovaj incident posljednji je u nizu koji su se dogodili nakon pobjede radikala na parlamentarnim izborima u Srbiji.

Prije toga u novogodišnjoj noći srušena je bista Matije Gupca u dvorištu istoimene osnovne škole u Tavankutu, u kojemu također Hrvati predstavljaju većinsko stanovništvo.

Ovo je bilo drugo rušenje spomenika Matije Gupca u tjedan dana - prvi put to se dogodilo u noći kada su prebrojavani glasovi za srbijanski parlament 28. prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Rušenje spomenika u Tavakutu nije djelo huligana, jer se lako mogu povezati i drugi slični događaji i na drugim mjestima u Vojvodini - to upućuje na organizirani istup pripadnika opcije prožete govorom mržnje", priopćio je tim povodom predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća u SiCG Josip Ivanović.

"Hrvati su nesporno meta zastrašivanja i prijetnji, a mislio sam da su takvi događaji stvar prošlosti, povijesti i da se neće nikada više događati", dodao je Ivanović, uz konstataciju kako policija još nije otkrila počinitelja iako je "Tavankut malo mjesto".

"Hrvati u Vojvodini se neće uplašiti, nego će koristiti sva demokratska sredstva kako bi očuvali svoj identitet i svoja prava koja im pripadaju po europskim standardima", poručio je Ivanović.

(Hina) js nab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara