Porezni rat u Poreču

Porezni rat u Poreču

U POREČU su osvanuli jumbo-plakati kojima se lokalni poduzetnici bore protiv poreznog inspektora koji ih je, tvrde oni, pokušao oštetiti za skoro 4 milijuna kuna.

Radi se u slučaju tvrtke "Hann-Invest d.o.o.", čiji su glavni menadžer tvrtke Nedžad Hodžić i njegov brat, direktor tvrtke Alija Hodžić, 8. ožujka održali novinsku konferenciju na kojoj su detaljno iznijeli navode i argumente kojima potvrđuju pokušaj pljačke od strane poreznog inspektora Željka Severca, koje je, kažu, zataškano na višim instancama, između ostalog i na drugostupanjskom tijelu Ministarstva financija koje je potvrdilo nalaze inspekcije.

Hodžići su 7. ožujka podnijeli Općinskom državnom odvjetništvu u Pazinu kaznenu prijavu protiv Severca i protiv pročelnika Područnog ureda Porezne uprave u Pazinu Elvisa Drandića, a prije toga su poslali otvoreno pismo na velik broj različitih adresa, između ostalih Uredu Predsjednika RH, premijeru, svim zastupnicima u Saboru RH, gradonačelnicima Poreča, Umaga, Kastva, Nove Gradiške, Pule, županima Istarske i Primorsko-goranske županije, i na adrese 19 medijskih redakcija.

Rješenje Porezne uprave, potvrđeno na drugostupanjskoj instanci Ministarstva financija, navodi da tvrtka Hann-Invest za 2002., 2003. i 2004. (pojedinačno za određenu godinu ili kumulativno za sve godine) nije platila različite poreze, uključujući PDV, doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, doprinose za zapošljavanje, te obaveze na dohodak od nesamostalnog rada. Sve zajedno to iznosi 2,198,059,80 kuna, na što je još obračunato 912.542,34 kuna kamata.

U otvorenom pismu koje su poslali ministru Ivanu Šukeru, braća Hodžić ovo rješenje nazivaju "najobičnijom farsom", "najobičnijom pljačkom poduzeća koje zapošljava više od 100 djelatnika.". U tom pismu izražava se nezadovoljstvo zbog odbijanja žalbe na drugostupanjskom postupku Ministarstva, a stoji da je "u žalbi, od strane pravnih stručnjaka, ukazano da se nezakonitim i nestručnim radom inspektora poduzeću pokušava nanijeti ogromna financijska šteta, te pokušava ugroziti njegovo funkcioniranje". Braća Hodžić angažirali su odvjetnika i tim stručnjaka koji pobijaju navode rješenja Porezne uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Braća iznose niz zanimljivih argumenata, a možda je najzanimljiviji onaj o bilješkama voditeljice financijskog knjigovodstva tvrtke, koja je vodila zabilješke o tome što inspektoru daje na uvid. Za dan 10.02.2006. u tim bilješkama stoji da je Severec "tražio konto kartice 23001 i 23002 iz 2005, priloge i kopije pojedinih uplata i kartice kupaca, donio zaključak o proširenju insp. nadzora sa 16.03.2006. i izjavio da je firma utajila 3.500.000,00 kuna jer je po gradilištima stavljala troškove u bilancu, a prihod nije priznala". Kad su inspektoru dokazali da to nije točno, on je izjavio, kažu: "da se na kraju broje mrtvi i da će on kod njih, svejedno, nakupiti taj iznos.". Ovo pomalo liči na one famozne stihove: "Sramota je takvome junaku, skupit harač, ne skupit harača", pa se čovjek koji očekuje buduću suradnju s hrvatskom Poreznom službom mora pomalo uplašiti. Posebno zato što inspektor mjesec i pol dana prije završenog nadzora zna koliko će novaca "nakupiti".

"Već nakon nekoliko dana nadzora, u koji je došao sam, iako su po rješenju bila određena dva inspektora, Severec mi je rekao da ima elemenata da me strpaju u zatvor. On nam je 10. travnja 2006., mjesec i pol prije nego je završio nadzor, rekao da će firmi naplatiti 3,5 milijuna kuna, a kad smo mu podastrli dokaze, samo je rekao da se poslije rata broje mrtvi i da će on taj iznos naplatiti. Nakon nadzora stigla nam je posrednim putem informacija da bi sve mogao završiti s 20, 30 tisuća eura. Mi na to nismo reagirali, ali sada smo gotovo sigurni da je inspektor došao u našu firmu da se okoristi", rekao je Alija Hodžić na tiskovnoj konferenciji 8. ožujka.

Tvrtka Hann-invest ima sjedište u Poreču, a prodajne centre građevinskog materijala u obližnjem Žbandaju te u Puli i Rijeci, trgovinu keramikom u Umagu i vinoteku u Poreču, zapošljavaju oko 100 ljudi i imaju oko 100 milijuna kuna godišnjeg prometa. Savršeno za "nakupljanje poreza". Bit će zanimljivo pratiti daljnji razvoj slučaja, budući da, kako se čini, Hodžići imaju vrlo dobre argumente.

Jovan Dragisic
Foto: Dražen Požarić, (
www.parentium.com)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara