Portugalski biskup: Pobačaj je isto što i pogubljenje Sadama Huseina

JUČER je u Portugalu maršem 9.000 protivnika pobačaja službeno započela kampanja pred referendum 11. veljače na kojemu će građani te države odlučiti o legalizaciji pobačaja.

Portugalsko zakonodavstvo danas dozvoljava pobačaj samo u izuzetnim okolnostima kao što su silovanje, malformirani fetus i opasnost po život majke.

Nastojanjima da se pobačaj liberalizira oštro se suprotstavljala Katolička crkva koja još uvijek ima značajan utjecaj na portugalski politički život.

Inicijativu za liberalizaciju pobačaja, odnosno izjednačavanje zakonodavstva s drugim, liberalnijim državama EU, podržava socijalistički premijer Jose Socrates, kao i brojne feminističke udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, referendumu se oštro protivi Katolička crkva pa je tako Antonio Moneira Montes, biskup Braganze, usporedio pobačaj s pogubljenjem Sadama Huseina, nastojeći iskoristiti šok koji je objavljivanje tih snimki izazvalo među osjetljivijim dijelom portugalske javnosti.

Sudeći prema anketama lista "Jornal de Noticias", te su riječi urodile plodom, pa legalizaciju podržava samo 38 % potencijalnih glasača - bitno manje od 53 % zabilježenih u prosincu.

Da bi referendum uspio, potrebno je da na njega izađe najmanje 50 % registriranih birača. Iz istih razloga je godine 1998. propao sličan referendum.

D.A.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara