Poskok ugrizao prolaznika u središtu Zagreba

Poskok ugrizao prolaznika u središtu Zagreba
NAJOPASNIJA europska zmija otrovnica poskok, ugrizla je danas u središtu Zagreba muškarca koji ju je na pločniku pokušao uloviti, izvijestila je poslijepodne policija.

Policija tvrdi da je zmija, nešto prije 15 sati, ugrizla za kažiprst desne ruke 40-godišnjeg Darka K., nakon što ju je pokušao uloviti na pločniku Supilove ulice u blizini Autobusnog kolodvora.

Ugriženi muškarac prebačen je u Zaraznu bolnicu, a građani koji su vidjeli što se dogodilo pokrili su zmiju plastičnom kutijom. Sumnje o kojoj je zmiji riječ otklonio je veterinar zagrebačkog Zoološkog vrta, utvrdivši da je muškarca ugrizao poskok.

Policiji nije poznato odakle se poskok našao na gradskim ulicama, no pretpostavljaju da se zmija uvukla u automobil ljudi koji su boravili na mjestima gdje poskoci inače obitavaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Zaraznoj bolnici se doznaje da je ozlijeđeni u vrlo ozbiljnom stanju i šoku smješten u jedinici intenzivne skrbi. Dodaju da je sigurno riječ o ugrizu poskoka te da u toj bolnici imaju sve potrebno za liječenje takvog zmijskog ugriza. Trajanje liječenja ovisit će o količini otrova koji se nalazi u tijelu.

Poskok (Vipera ammodytes) se u literaturi navodi kao najopasnija i najveća europska otrovnica, čije ženke narastu oko 60 cm, a mužjaci i do 100 centimetara. Mužjaci su pepeljasto sivi, a ženke su najčešće smeđe, sivosmeđe ili crvenosmeđe. Na leđima imaju karakterističnu "cik - cak" linija koja je u nekih primjeraka izlomljena, te čini rombove. Na vrhu poskokove njuške nalazi se mali roščić, a hrane se gušterima, malim glodavcima i pticama.

Stručnjaci navode da nije riječ o agresivnoj zmiji te da ju je potrebno jako isprovocirati da ugrize. Kada je uznemirena počinje siktati i pokušava pobjeći.

Prvi simptomi trovanja su bol i oticanje ugriženog dijela tijela. Otok se javlja dvije do tri minute nakon ugriza i brzo se širi. U velikih primjeraka zubi mogu biti i centimetar dugi, pa otrov može biti unesen u mišić što ubrzava razvoj simptoma trovanja.

Kako se poskoci lako održavaju i razmnožavaju u zatočeništvu, često se koriste kao izvor otrova za proizvodnju antiseruma.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara