Poskupljenje kruha za desetak dana

POSKUPLJENJE kruha i pekarskih proizvoda je pred vratima, u narednih desetak dana cijene tih proizvoda bit će uvećane za 30 do 50 lipa što je potvrdio i direktor Žitozajednice Davorin Hrsto.

Članovi gospodarskog-interesnog udruženja mlinarsko-pekarske industrije Žitozajednica najavili su usklađivanje i analiziranje troškova proizvodnje i distribucije nakon čega će cijene kroz idućih desetak dana biti formirane.

Nakon rasta cijene pšenice, mlinari i pekari su ova poskupljenja već duže vrijeme najavljivali, a u Čakovečkim mlinovima istaknuli su kako rade kalkulacije te da će nove cijene nastupiti već sljedećeg tjedna. Povećanje cijena, napominju u Čakovečkim mlinovima, je nužno i ne bi trebalo snažnije utjecati na kućni budžet jer se radi o manjem poskupljenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Richemont klub, Udruga stručnjaka u pekarstvu i slastičarstvu koja broji 38 članova, najavila je još sredinom travnja poskupljenja kruha oko deset posto što je logičan rezultat nakon povećanja cijena sirovina i energenata. Kruh više nije socijalna kategorija, napomenuo je direktor Richemont kluba, Vladimir Bulić, te nadodao kako je Hrvatska zemlja tržišne ekonomije i kako je kruh tržišni, a ne socijalni proizvod što dovodi do toga da njegovu cijenu diktira tržište.

Poskupljenje od deset posto je ispod potrebitog poskupljenja s obzirom da je cijena žitarica i brašna u prethodnoj godini porasla i do 70 posto što otvara mogućnosti za poskupljenje pekarskih proizvoda i do 20 posto.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara