Posljednji ispraćaj akademika Ive Frangeša

OD AKADENIKA Ive Frangeša danas su se na zagrebačkom Krematoriju oprostili članovi obitelji, kolege i prijatelji, a u ime Društva hrvatskih književnika Slavko Mihalić, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Dubravko Jelčić i Nikola Batušić te u ime Odsjeka novije hrvatske književnosti s Katedre za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu Krešimir Nemec.

Frangeš je otvorio novo poglavlje hrvatske književnopovijesne znanosti, preusmjerivši njezin interes s biografije i sociologije na književno djelo kao eminentno estetski znak, rekao je Nemec.

Frangeš si je priskrbio položaj respektabilna arbitra umnošću i razložitošću stajališta i mišljenja, tolerantnošću u raspravama i pomirljivošću u oprjekama, rekao je Nikola Batušić.

Na ispraćaju su govorili i Cvjetko Milanja i Sibila Petlevska, a katolički obred sprovoda vodio je fra Bonaventura Duda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Akademik Ivo Frangeš je od 1956. do umirovljenja 1984. bio sveučilišni profesor i dugogodišnji pročelnik Katedre za noviju hrvatsku književnost zagrebačkoga Filozofskog fakulteta. Bio je jedan od suosnivača zagrebačke stilističke škole, suutemeljitelj i urednik časopisa "Umjetnost riječi" (1957.), "Forum" (1962.) te pokretač i urednik "Croaticae" (1970.).

Za izvanrednog člana Akademije izabran je 1960., a redoviti je član od 1968.

Autor je više knjiga, među kojima su "Stilističke studije" i "Nove stilističke studije" objavljene 1959. i 1986. te "Povijesti hrvatske književnosti 1987.

Akademik Ivo Frangeš iznenada je umro 29. prosinca 2003.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara