Poslodavci će plaćati 300 tisuća kuna zbog diskriminacije

HRVATSKI poslodavci u skorije će vrijeme zbog diskriminacije biti kažnjavani novčanom kaznom i do 300 tisuća kuna. Naime, u saborsku je proceduru danas upućen prijedlog Zakona o suzbijanju diskriminacije i to kao dio paketa "europskih" zakona kojima se domaće zakonodavstvo usklađuje s onim Unije, javlja Jutarnji list.

Pitanje diskriminacije time se konačno pojavilo na hrvatskom političkom dnevnom redu, a novim su prijedlogom zakona prepoznati svi njeni oblici. Šikaniranje zbog etničke pripadnosti, rase, nacionalnog i socijalnog podrijetla, imovinskog stanja, bračnog statusa, dobi, genetskog naslijeđa i seksualne orijentacije zakonom se više neće tolerirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako je naglasila Jadranka Kosor, potpredsjednica Vlade, ovim novim pravnim aktom zaštit će se ne samo žrtve diskriminacije, nego i svi oni koji se odvaže prijaviti uočenu diskriminaciju.

Zakonom će se ustanoviti i tri vrste tužbi po istom pitanju. Tako će svi oni koji su izloženi diskriminaciji moći podignuti tužbu radi utvrđivanja diskriminacije, radi zabrane iste, kao i radi nadoknađivanja štete prouzročene diskriminacijom.

Ig.M.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara