Poslodavci u Hrvatskoj diskriminiraju žene

Poslodavci u Hrvatskoj diskriminiraju žene

Foto: 123RF

RAZLIKA u plaćama muškaraca i žena očigledna je u svim članicama Unije, kao i općeniti jaz u ravnopravnosti spolova na tržištu rada.

U usporedbi s razvijenijim zemljama Hrvatska još dobro stoji. Prosjek Europske unije, što se jaza u plaćama tiče, je 16 posto, a taj postotak pumpaju razvijenije zemlje. Jaz u plaćama je činjenica koliko god se neki ljudi tome čudili ili takvu praksu nazivali neprihvatljivom, što proizlazi iz ankete Centra za edukaciju, suradnju i istraživanje napravljenu u suradnji s europskim partnerima.

U Hrvatskom slučaju prema podacima Eurostata stojimo ovako: razlika je posebno izražena među zaposlenima u radno najproduktivnijim godinama života. U dobnoj skupini 35-45 žene u Hrvatskoj ostvaruju gotovo 19 posto nižu prosječnu bruto plaću od muškaraca iste životne dobi. Prosječni postotak jaza među plaćama u našoj zemlji iznosi nešto više od 10 posto.
 
"Ako govorimo da je to 10 posto u bruto iznosu negdje na godišnjoj razini prosječno to iznosi oko 10 400 kuna bruto viša je plaća muškaraca u odnosu na žene", rekla je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.. Njezin Ured jedna je od adresa na kojima žene traže pomoć.


 "Pritužbe zaposlenica, visokoobrazovanih žena koje rade primjerice u bankarskom sektoru vrlo se često žale da muške kolege vrlo brzo napreduju iz raspona jednog razreda u drugi unutar tog platnog koeficijenta za što su njima za iste poslove potrebne godine. Mi provodimo ispitne postupke, utvrđujemo diskriminatornu praksu poslodavca, ukazujemo na takve stvari, dajemo upozorenje, a imamo i mogućnost upozoriti inspekciju rada", kaže Ljubičić.

"Kada govorimo o našim upozorenjima prema poslodavcima, prema svima onima kojima provodimo nadzor u 84 posto slučajeva sva naša upozorenja i sve naše odluke se uvažavaju u potpunosti."No da bi uopće došle do plaće treba obaviti razgovor za posao. I tada se žene susreću s problemima, rekla je Anamarija Tkalčec iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, a što im otkrivaju upiti koji stižu u njihovo pravno savjetovalište.

"Ponovno sve više se žene propituju. Imate li obitelj? S kim živite? Koliko djece imate? Kada ih mislite imati? Nekim ženama se uvjetuje potpisivanje ugovora potpisom da neće roditi u sljedećih godinu dana", rekla je Tkalčec.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara