Post: Rumsfeld bio 1984. u Bagdadu kako bi ohrabrio Irak

DONALD RUMSFELD Rumsfeld, današnji američki ministar obrane, bio je u Bagdadu 1984. kako bi Iraku potvrdio da američka izjava kojom se osudilo iračko korištenje kemijskog oružja neće narušiti odnose dviju zemalja, podsjetio je u petak američki dnevnik Washington Post.

Rumsfeld, izaslanik tadašnjeg predsjednika Ronalda Reagana za Bliski istok, dobio je upute da tadašnjem iračkom ministru vanjskih poslova Tariku Azizu prenese kako američka izjava neće utjecati na želju američke administracije za "poboljšanjem bilateralnih odnosa", piše Post, pozivajući se na dokumente s kojih je nedavno uklonjena oznaka tajnosti.

Sastanak Rumsfelda i Aziza u ožujku 1984. trajao je sat i pol, nakon posjeta godinu dana prije, kad je američki dužnosnik bio zadužen uvjeriti Irak da je potrebno obnoviti diplomatske odnose sa SAD.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je u to doba Sadam koristio kemijsko oružje ne samo u ratu protiv Irana, već i protiv iračkih Kurda na sjeveru zemlje, SAD su mu davale podršku iz straha da se iranski režim ne proširi i na druge zemlje u regiji.

Na upit o tom putovanju iz prosinca 1983. u Bagdad, Rumsfeld je nedavno izjavio pred novinarima da je Sadama Huseina opomenuo da ne koristi kemijsko oružje, što je Post nazvao neistinom na temelju dokumenata s kojih je nedavno skinuta oznaka tajnosti, odnosno zapisnika s tog sastanka koji je u javnost pustio State Department.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara