Postignut dogovor: Granica Slovenije i Hrvatske rješavat će se pregovorima!

Tekst: Z.J./M.M.
Foto: Blaž Samec (Delo-Cropix)

SLOVENSKI premijer Borut Pahor je potvrdio, nakon razgovora s premijerkom Jadrankom Kosor, da više ne postoji slovenska blokada Hrvatske u pretpristupnim pregovorima.

"Hrvatska je pristala povući sporne dokumente koji prejudiciraju granicu sa Slovenijom", dogovoreno je na sastanku Kosor-Pahor, a javlja slovenska državna televizija, međutim to su opovrgnuli u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija koji kažu da nema povlačenja dokumentacije.

Kosor je potvrdila da je dogovoreno i da će se granična pitanja rješavati pregovorima Hrvatske i Slovenije. Pahor i Kosor su se dogovorili da granično pitanje mora biti riješeno prije ratifikacije hrvatskoga pristupanja Europskoj uniji u slovenskom parlamentu.

"Obje države su pobijedile", rekao je Pahor dodajući kako Slovenija otvara novo poglavlje u odnosima s Hrvatskom. Kosor je naglasila da je švedskom posredniku već poslala izjavu o povlačenju spornih dokumenata koji prejudiciraju granicu.

"Švedskom posredniku poslana je izjavu da nijedan dokument donesen nakon 25. lipnja 1991. nema pravnu podlogu", pojasnila je Kosor što znači da je to datum od kojeg će se polaziti pri određivanju granice Hrvatske i Slovenije.

Svi dali potporu osim SDP-a

Iz ureda Vlade potvrđeno je da je prije današnjeg sastanka premijerke sa slovenskim kolegom, Kosor razgovarala sa čelnicima hrvatskih parlamentarnih stranaka od kojih se tražila podrška. Na sastanak jedino nisu došli predstavnici SDP-a. Čelnici oporbenih stranaka suzdržali su se od komentara, a navodno bi danas Kosor trebala otkriti detalja dogovora s Pahorom.

> Zna s(v)e: Kosor otpustila sve pravne stručnjake iz tajnih pregovora sa Slovenijom

Mesić za međunarodno pravo

Mnogi su uvjereni da bi Kosor danas mogla umjesto odluke o povlačenju dokumentacije potpisati izjavu kako se u dokumentaciji ne prejudicira granica.

"Spor sa Slovenijom treba riješiti na bazi međunarodnog prava, kojim će se utvrditi činjenično stanje", rekao je sinoć predsjednik Mesić na sinoćnjoj tribini "Predsjednikova dva mandata - Perspektive i izazovi", komentirajući današnji sastanak premijerke Kosor i premijera Pahora.

Pahor zadovoljan

Slovenski premijer Borut Pahor je uoči današnjeg susreta s predsjednicom hrvatske Vlade Jadrankom Kosor najavio mogućnost slovenske deblokade Hrvatske do kraja godine. "Zadovoljan sam tijekom pregovora. Naravno nakon postignutih dogovora, bit će potrebni dogovori s parlamentarnim strankama i rasprava u parlamentu."

Pahor je najavio da će već sljedećeg tjedna imati razgovore s parlamentarnim strankama o stanju u pregovorima s Hrvatskom i napretku u njima. Predstavnici slovenskih parlamentarnih stranaka su u svojim izjavama iskazali želju da premijer objavi u kojoj su fazi pregovori s Hrvatskom te da ih se obavijesti što čini tiha diplomacija.

"Vlada se ponaša nezakonito i samovoljno"

Socijaldemokratska stranka je u svome zahtjevu za hitnim sastankom Odbora za vanjsku politiku navela da se "vlada ponaša nezakonito i samovoljno naspram parlamenta koji zakonom ima dužnost pripreme okvira za bilateralne i multilateralne sporove." Te su dodali da ni parlament ni Odbor za vanjsku politiku nisu bili uključeni u ujednačavanje stavova o pregovorima s Hrvatskom, kako je to propisano zakonom.

Predstavnici slovenskog ministarstva vanjskih poslova su izjavili da ne žele sukobe s oporbenim strankama te da će ministar danas prisustvovati sjednici Odbora za vanjsku politiku i europske poslove, na kojoj, ipak, pregovori s Hrvatskom nisu među prvim točkama dnevnog reda, prenosi Delo.

"Vlada ide iz krajnosti u krajnost"

Zastupnik Liberalne demokratske stranke Anton Anderlič se složio da vlada mora obavještavati parlament o pregovorima sa susjednom državom te da se zastupnici mogu izjasniti o nekim dilemama u pregovorima.

Anderlič je rekao da diplomacije ide "iz krajnosti u krajnost". "Isprva su bili previše glasni i sve je bilo javno, a sad čine potpuno suprotno, šute i pred onima koje, prema zakonu, moraju obavještavati o svojim postupcima".

Rješenje do kraja godine?

Kosor je nedavno izjavila da su diplomati dviju zemalja već riješili 95 posto pitanja vezanih za pitanja koja su otvorena na sastanku dvoje predsjednika Vlada 31. srpnja u Trakošćanu. Nakon toga sastanka Pahor i Kosor su izjavili da kako je dogovoren okvirni plan prema kojem bi se pronašlo rješenje za granično pitanje i to do kraja 2009. godine. U jučerašnjem intervju austrijskom radiju ORF rekla kako će se problem sa Slovenijom riješiti do kraja godine.

Vukas: "Slovenija nema pravo na izravan dodir s međunarodnim vodama"

Bivši potpredsjednik Međunarodnoga suda za pravo mora u Hamburgu prof. Budislav Vukas je izjavio da u graničnim sporovima poput hrvatsko-slovenskog najviše vjeruje Međunarodnom sudu, glavnom sudskom tijelu UN-a. Prema Vukasovim riječima, "Slovenija ima obalu i teritorijalno more pa zato, po općem međunarodnom pravu, ima pravo da svi njezini brodovi i brodovi koji plove prema slovenskim lukama prolaze kroz sve vode pod raznim režimima: hrvatske vode, teritorijalno more, vanjski pojas itd."

Također, Vukas je naglasio da Slovenija nema pravo dobiti izravni dodir s međunarodnim vodama prema pravilu 12 milja od kopna. "Temeljno je pravilo da se razgraničava teritorijalno more dviju država crtom sredine, uz minimalne korekcije ako to nalažu povijesni ili drugi specijalni razlozi".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara