Postignut dogovor o imenovanju prvog ministra obrane BiH

PREDSTAVNICI vladajućih nacionalnih stranaka u Bosni i Hercegovini pod pritiskom rokova koje je postavio NATO savez postigli su sporazum o međusobnoj podjeli ključnih pozicija u vojnom i sigurnosnom sustavu te zemlje.

Članovi Predsjedništva BiH u srijedu su boravili u posjetu Banjoj Luci a nakon njihova razgovora s predstavnicima vlasti Republike Srpske, član bosanskohercegovačkog državnog vrha Sulejman Tihić novinarima je potvrdio kako je riješena "nacionalna križaljka" o kojoj je ovisilo prije svega imenovanje prvog državnog ministra obrane.

Tihić je pojasnio kako su se Srpska demokratska stranka (SDS), Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Stranka demokratske akcije (SDA) dogovorile da prvi ministar obrane BiH bude Srbin.

Prvi načelnik novoutemeljenog Glavnog stožera oružanih snaga BiH treba biti general bošnjačke nacionalnosti dok bi zapovjednik Operativnog zapovjedništva OSBiH bio iz reda hrvatskog naroda.

Bošnjacima bi istodobno pripalo mjesto ravnatelja nove državne obavještajno-sigurnosne službe (OSA) kada ona profunkcionira dok bi se Hrvat našao na čelu Agencije za informiranje i zaštitu (SIPA), neke vrste bosanskohercegovačkog FBI-ja koji se gotovo dvije godine nakon formalne uspostave još nije pretvorio u operativno tijelo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međustranačkim je dogovorom otvorena mogućnost da se Vijeću ministara BiH, koje treba zasjedati u petak, ponudi ime kandidata za ministra obrane.

Konkretna imena nisu "procurila" u javnost iako je iz izvora SDS-a stigla neprovjerena informacija kako bi se na dužnosti ministra obrane mogao naći malo poznati Slobodan Radulj, sadašnji pravni savjetnik člana Predsjedništva BiH Borislava Paravca.

Političke strukture NATO saveza ranije su izrijekom zatražile od vlasti BiH da najkasnije do 15. veljače imenuju ministra obrane ukoliko žele da se na summitu NATO-a najavljenom za lipanj u Istambulu razmatra mogućnost primanja te zemlje u program "Partnerstvo za mir".

(Hina) xrm ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara