Potpisan sporazum o uspostavi Linux akademije u Srcu

SPORAZUM o suradnji na izradi, izvođenju i promicanju sustava obrazovanja iz područja Linux pod nazivom Linux akademija, potpisan danas u Sveučilišnom računskom centru Srce, označio je početak središnje faze projekta uspostave obrazovnoga centra Linux u Srcu.

Na današnjoj konferenciji za novinare u Srcu Sporazum su potpisali generalni direktor IBM Hrvatska d.o.o. Ivan Vidaković i ravnatelj Srca Zoran Bekić.

Po Bekićevim riječima, tim projektom Srce želi omogućiti studentima i drugim članovima akademske istraživačke zajednice stručno obrazovanje iz područja Linuxa prema profesionalnim standardima, a po cijenama nižim od uobičajenih.

Poticaj za suradnju IBM-a i Srca, istaknuo je, bila je činjenica da u Hrvatskoj postoji manjak kvalitetnoga školovanja za računalne profesionalce iz područja Linuxa, a posebice jer postojeće školovanje zbog visokih cijena nije pristupačno velikomu dijelu akademske zajednice.

Za potrebe Linux akademije IBM će, rekao je Ivan Vidaković, omogućiti korištenje svojih nastavnih programa i materijala po posebnim povlaštenim uvjetima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U skladu s danas potpisanim Sporazumom, Srce će pak organizirati održavanje tečajeva, osigurati potreban broj kvalitetnih predavača, prikladan prostor te svu ostalu neophodnu opremu i potporu što podrazumijevaju standardi za održavanje Linux tečajeva.

Nakon dovršenja školovanja predavača za potrebe Akademije Srce će tako početkom sljedeće godine svojim programima tečajeva dodati osam novih stručnih tečajeva iz područja Linuxa.

Kako je istaknuto, posebnost tih tečajeva je što ih je certificirao Linux Professional Institute (LPI) pa mogu poslužiti i kao priprema za polaganje ispita za dobivanje certifikata iz područja Linuxa. Do završetka projekta u Srcu će se uspostaviti i ispitni centar koji će biti ovlašten i za održavanje ispita za stjecanje stručnih certifikata iz područja Linuxa.

Predstojnik Sektora za obrazovanje i podršku korisnicima Srca Vladimir Braus rekao je da je Linux akademija Srca utemeljena na tridesetogodišnjoj tradiciji i iskustvu u održavanju stručnih tečajeva iz područja IT-a, višegodišnjemu iskustvu u uporabi Linuxa u Srcu te kvalitetnom obrazovnom programu iz područja Linuxa kojim raspolaže IBM.

Linux je jedan od novijih operacijskih sustava koji postoji za različite hardware-ske platforme, a najčešće se pojavljuje na Intelovoj platformi - popularnoj PC platformi. Njegova posebnost je u tomu što je njegova osnovna verzija besplatna za krajnjeg korisnika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara