potpisan ugovor od 500 tisuća kuna za školovanje slijepoj djeci

U povodu Međunarodnog dana bijelog štapa, 15. listopada potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor i predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Miroslav Bebek potpisali su danas Ugovor o financijskoj potpori za školovanje slijepih i slabovidnih osnovnoškolaca i srednjoškolaca u iznosu od 500 tisuća kuna.

Financijsku pomoć za nabavku udžbenika prilagođenu slijepima te kroz edukaciju njihovih obitelj i nastavnika primat će tijekom ove školske godine 204 djece.

Programom socijalizacije slijepe mladeži putem edukacijskog programa, koji će financirati Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, bit će obuhvaćeno 400 mladih, a programom "Uz pomoć mogu kao i drugi" razne oblike edukacije proći će više od 1000 djece i 1200 njihovih nastavnika.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor rekla je kako se Vlada opredijelila da do kraja svojeg mandata učini pomak kako bi se kvaliteta života slijepih i slabovidnih osoba poboljšala.

"Potrebno je djeci omogućiti socijalizaciju i školovanje kakvu imaju i druga djeca", dodala je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvalivši se na pomoći, predsjednik Hrvatskog saveza slijepih istaknuo je kako slijepi Dan bijelog štapa ipak obilježavaju uz tihi prosvjed zbog nerješavanja njihovih gorućih životnih pitanja.

Odnosi se to ponajprije na neprimjenu Zakona o zapošljavanju prema kojem bi slijepi imali prednost pri zapošljavanju na određena radna mjesta, a za koji još nisu doneseni provedbeni akti.

Drugi problem slijepih jest nedostatna naknada za tuđu pomoć i njegu koja bi trebala iznositi prema Bebekovim riječima, 50 posto prosječne plaće u Hrvatskoj.

(Hina) xtm yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara