Potpisana četiri sporazuma o suradnji Hrvatske i BiH

PREDSTAVNICI Vlada i gospodarskih komora Hrvatske i Bosne i Hercegovine potpisali su u petak u Sarajevu četiri sporazuma kojima se unaprjeđuje suradnja dviju država i istodobno olakšava prelaz međudržavne granice.

Nakon sastanka Međudržavnog vijeća za suradnju Hrvatske i BiH na kojemu su izaslanstva predvodili hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović potpisan je Sporazum o ukidanju viza. Taj sporazum, po Čovićevim riječima znači kako će građani dvije zemlje već od 1. siječnja 2004. godine moći prelaziti granicu samo uz predočenje osobnih iskaznica.

Također su potpisani aneksi ugovora o zajedničkim lokacijama na graničnim prijelazima pa će tako Hrvatska i BiH zajednički imati granični prijelaz između velike Kladuše i Maljevca odnosno Izačića i Ličkog Petrovog sela.

u Sarajevu je potpisan i protokol o suradnji Hrvatske i BiH u procesu europskih integracija, a predsjednici Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević te Vanjsko-trgovinske komore BiH Milan Lovrić također su potpisali protokol o suradnji i zajedničkom nastupu na trećim tržištima.

I Mesić i Čović izrazili su zadovoljstvo potpisanim sporazumima istaknuvši kako su oni samo još jedan pokazatelj dobrih odnosa između dvije zemlje. Čović je izrazio uvjerenje kako će i buduća hrvatska vlada nastaviti razvijati dobre odnose sa BiH.

Hrvatski predsjednik je posjasnio kako je razgovarano i o cijelom nizu pitanja koja nakanadno trebaju razmotriti stručnjaci i odgovarajuća ministarstva, te izrazio uvjerenje kako će se u predstojećem razdoblju doći do rješavanja drugih otvorenih pitanja.

Predsjednik Mesić posebno je istaknuo potrebu da BiH i Hrvatska uzajamno zastupaju jedna drugu u pokušajima gospodarskog nastupa na inozemnim tržištima posebice onim nesvrstanih zemalja.

Članovi hrvatskog i bosansko-hercegovačkog izaslanstva nisu posebice pomenuli status luke Ploče, no Dragan Čović je kazao kako je još jednom konstatirana potreba da se zajednički radi na prometnoj infrastrukturi koja uključuje i koridor V.C odnosno auto cestu prema Pločama.

Čović je kazao kako su zajednički prioriteti za dvije zemlje i auto cesta Banja Luka - Gradiška te jadransko-jonski koridor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara