Potpisane optužnice protiv četvorice bošnjačkih dužnosnika

HAAŠKE optužnice protiv četvorice visokih ratnih bošnjačkih političkih i vojnih dužnosnika Republike Bosne i Hercegovine već su potpisane i idućih dana se očekuje njihovo dostavljanje vlastima u Sarajevu, tvrde u četvrtak sarajevsko "Oslobođenje" i banjalučke "Nezavisne novine".

Pozivajući se na izvore bliske Uredu tužitelja Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) ovi listovi navode kako će se, uz ranije već spomenute Ejupa Ganića, Rasima Delića i Sakiba Mahmuljina, na popisu optuženih naći i ratni ministar unutarnjih poslova RBiH Bakir Alispahić.

Sva četvorica navodno su optužena na temelju zapovjedne odgovornosti za zločine počinjene nad Hrvatima u hercegovačkom selu Grabovica te u središnjoj Bosni kao i za zločine nad Srbima na području planine Ozren te na lokalitetu Kazani kod Sarajeva.

Potencijalni optuženici krajnje su suzdržano reagirali na ovakve tvrdnje a predstavnici vlasti BiH i dalje tvrde kako o tome nemaju nikakvih službenih informacija.

Ganić, koji je zapravo tijekom rata kao najbliži suradnik Alije Izetbegovića bio čovjek br. 2 u državnom Predsjedništvu, nije želio kazati ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ratni načelnik Glavnog stožera Armije BiH, a sadašnji vojni savjetnik predsjedatelja Predsjedništva BiH Rasim Delić "Nezavisnim" je kazao kako uopće ne želi komentirati ovakve tvrdnje, dok je u izjavi za "Dnevni avaz" bio nešto govorljiviji.

"Ništa nisam dobio službeno niti me je tko obavijestio da je za mene stigla haaaška optužnica. Dakle, jedino što mogu kazati je da su to samo špekulacije", kazao je Delić.

Sulejman Tihić također je ustvrdio kako ne zna ništa o podizanju optužnica istaknuvši kako, po njegovu sudu, nema osnova za sumnjičenje Delića.

Tihić je međutim potvrdio kako će on osobno kao i njegova Stranka demokratske akcije (SDA) u cjelosti surađivati s Haaškim tribunalom "bez obzira na to o kome se radilo".

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić kazao je kako do njega nisu došle nikakve optužnice a da postoje on bi ih, po svojoj poziciji u vlasti, morao dobiti.

Bošnjački časnik za vezu pri ICTY-u Amir Ahmić istaknuo je kako se već dugo govori o istragama protiv nekih dužnosnika pa stoga ne treba isključiti mogućnost podizanja novih optužnica.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara