Potpisivanje sporazuma o Ustavu u BiH u nedjelju?

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bosne i Hercegovine i član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić najavio je u četvrtak da bi već za tri dana moglo uslijediti potpisivanje sporazuma o ustavnim promjenama.

Tihić je na stranačkoj konferenciji za novinstvo održanoj u Sarajevu ustvrdio da je nakon višemjesečnih pregovora napokon postignut kompromis među političkim čelnicima koji su u njima sudjelovali.

"Nije bilo moguće ispuniti popise najboljih želja koje su imale kako SDA, tako i druge političke stranke. U takvim uvjetima i odnosima mi smo na pragu postizanja sporazuma kojim se ostvaruje znatan napredak u odnosu na postojeća rješenja", izjavio je Tihić.

On je objasnio da predstoji usvajanje čak 150 amandmana na postojeći Ustav a oni se odnose prije svega na jačanje uloge Vijeća ministara BiH koje postaje učinkovita vlada s premijerom koji ima znatno veće ovlasti nego do sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Značajna novina bit će i uvođenje institucije predsjednika BiH s pojedinačnim ovlastima, ukidanje rotacije na dužnostima predsjednika dva doma državnog parlamenta, reduciranje uloge Doma naroda te značajno proširenje mehanizama zaštite ljudskih prava i sloboda.

Tihić je rekao da bi zajedno s državnim trebalo uslijediti i mijenjanje Ustava Federacije BiH kako bi se povećao broj zastupničkih mjesta na državnoj a smanjio na entitetskoj razini.

U pregovorima o ustavnim reformama u BiH sudjelovalo je osam političkih stranaka. Neke od njih poput Stranke za BiH, bez obzira na Tihićeve tvrdnje, za sada odbijaju potvrditi da je dogovor postignut. Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ) prihvaćanje do sada postignutih rješenja uvjetuje otvaranjem rasprave o transformaciji tzv. srednje razine vlasti odnosno o ukidanju entiteta.

(Hina)xrm ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara