Potpora Amerikanaca Bushu pala ispod 50 posto

POSTOTAK birača koji kažu da će poduprijeti američkog predsjednika Georgea W. Busha na sljedećim predsjedničkim izborima 2004. pao je ispod 50 posto najviše zbog slabog gospodarstva, pokazalo je istraživanje javnoga mišljenja CNN/USA TODAY/Gallup.

Dvije trećine ispitanika rekli su da američko gospodarstvo slabo stoji.

Na pitanje koga bi birali za predsjednika 47 posto Amerikanaca birača je reklo da bi poduprlo Busha 2004., dok se za njega u prosinačkoj anketi opredijelilo 51 posto ispitanih. Njih 39 posto kazalo je da bi biralo demokratskog kandidata što je za dva posto više nego u prosincu.

Istraživanje je međutim pokazalo da većina Amerikanaca, njih 57, posto i dalje odobrava način na koji Bush obavlja svoj posao. Ovo je najniži stupanj odobravanja od terorističkih napada 11. rujna 2001.

Amerikanci i dalje podupiru vojnu akciju Sjedinjenih Država u Iraku s 59 posto, ali je polovica ispitanih rekla kako bi mogla promijeniti mišljenje o Iraku. Njih 40 posto bi poduprlo vojnu akciju u Iraku samo ako je odobre Ujedinjeni narodi.

Istraživanje je provedeno telefonski na uzorku od 1.004 odrasla Amerikanca između 24. i 26. veljače, a dopuštena pogreška je +/- 3 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara