Potpora Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata svom ratnom zapovjedniku generalu Markaču

UDRUGA specijalne policije iz Domovinskog rata izrazila je danas punu podršku svom ratnom zapovjedniku Mladenu Markaču ustvrdivši da general nije ratni zločinac i nije provodio etničko čišćenje za što ga je optužio Haaški sud.

"Znamo da si nevin i vjerujemo da ćeš se časno i brzo vratiti u svoju Domovinu Hrvatsku", poručio je danas svom ratnom zapovjedniku u ime Udruge njezin predsjednik Željko Sačić.

Sačić je rekao da tijekom Domovinskog rata "nikada nisu primili usmenu ni pisanu zapovjed od generala Markača kojom bi se poticalo kršenje odredbi međunarodnog humanitarnog i ratnog prava ili odredbi hrvatskog Ustava i zakona. Naprotiv, ratno zapovjedništvo specijalne policije MUP-a i sam general Markač uvijek su, u pripremi i tijeku obrambeno oslobodilačkih operacija zapovijedili striktno poštivanje svih normi međunarodnog humanitarnog i ratnog prava, kao i normi pravnog sustava RH", rekao je Sačić na današnjoj konferenciji za novinare s koje su izrazili potpunu podršku svom ratnom zapovjedniku.

General Markač nije ratni zločinac i nije provodio etničko čišćenje već je skroman i hrabar hrvatski domoljub, humanist, čovjek s velikim srcem, spreman na žrtvu za prijatelje i čitav hrvatski narod, poručili su njegovi suborci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sačić je rekao da Udruga daje potporu Vladi da se omogući odvjetničkom timu optuženih hrvatskih generala da se pravnim putem obore svi navodi tih haaških optužnica. Također i da se pruži cjelovita i vremenski neograničena pravna, finacijska i svekolika druga potpora optuženim hrvatskim generalima u Haagu te da se odmah daju jamstva za obranu optuženih sa slobode.

Udruga traži i da se poduzmu odgovarajuće pravne mjere kako bi sve dosadašnje i buduće haaške procese u kojima su optuženi hrvatski branitelji preuzelo hrvatsko pravosuđe.

Udruga smatra da je hrvatsko pravosuđe spremno preuzeti suđenja optuženima za možebitne ratne zločine i to po načelu individualne kaznene odgovornosti.

Udruga također traži da se odmah osiguraju sredstva za materijalnu, financijsku, psihološku i drugu pomoć članovima obitelji optuženih hrvatskih generala.

"Ovo nije samo proces protiv hrvatskih generala. Ovo je pravna bitka za istinu o Domovinskom ratu, bitka za Hrvatsku na koju je izvršena brutalna agresija spriječena hrabrošću hrvatskih branitelja", naglasio je Sačić istaknuvši da Udruga podržava i haaške optuženike, generale Antu Gotovinu, Rahima Ademija i Ivana Čermaka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara