Potpredsjednica Vlade posjetila romsko naselje kod Donje Dubrave

Boraveći u svom prvom službenom posjetu Međimurskoj županiji, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor posjetila je danas romsko naselje kod Donje Dubrave koje će, zbog sadašnjih krajnje loših uvjeta života, biti preseljeno na novu lokaciju. L

Za preseljenje 17 obitelji, koje u tom naselju žive bez vode i struje, općina Donja Dubrava osigurala je zemljište, građevinski materijal donirat će humanitarne udruge, a izgradnju infrastrukture financirat će japansko Veleposlanstvo u Hrvatskoj.

Današnji posjet potpredsjednice Vlade i članova državnog Povjerenestva za Rome organiziran je u sklopu provođenja Nacionalnog programa za Rome, kojih je u Međimurskoj županiji oko 8000.

"Lokalne vlasti mnogo truda ulažu u obrazovanje Roma, što je jedan od temelja njihove socijalizacije i integracije u društvo. Kao predsjednica državnog Povjerenstva za Rome pohvaljujem lokalnu samoupravu zbog odrađenih predradnji i još za ovu godinu obećavam ostvarivanje projekta preseljenja naselja iz vodoplavnog područja s desne obale Drave na novu lokaciju," rekla je Kosor.

"Vjerujem da Romi više neće živjeti u katastrofalnim životnim uvjetima, a međimurski primjer ocjenjujem uzornim i Vlada će ga pokušati primijeniti i u ostalim romskim naseljima," izjavila je ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Načelnik općine Donja Dubrava Marijan Varga istaknuo je da su se Romi uključili u društveno korisni rad u toj općini, te da će i sami pomoći u izgradnji čvrstih objekata u novom naselju.

Nakon obilaska romskog naselja, na poziv načelnika Općine Donja Dubrava Marijana Varge, potpredsjednica Kosor i članovi Povjerenstva za Rome sudjelovali su u radnom sastanku predstavnika Međimurske županije, romskih udruga i Vijeća romske nacionalne manjine u Međimurju.

Projekat preseljenja romskog naselja u Donjoj Dubravi, uz hrvatsku Vladu, financirat će japansko Veleposlanstvo, koje je zainteresirano uložiti oko 80 tisuća eura u infrastrukturu novog romskog naselja. U projekat su se uključili i nizozemski i njemački rotary klubovi koji su obećali ulaganje u izgradnju dječje kuće namjenjene predškolskom odgoju.

"To podrazumijeva i desetgodišnje financiranje te ustanove. Slično ulaganje pokazalo se plodonosnim u Rumunjskoj gdje smo 12 godina provodili sličan projekat", naglasio je predsjednik nizozemskih rotary klubova Henny Geelink.

(Hina) xhač yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara