Potpredsjednik Toyote: Duboko žalimo i ispričavamo se našim kupcima

Potpredsjednik Toyote: Duboko žalimo i ispričavamo se našim kupcima

Tekst: I.Kri., H.A.
Foto: AFP

IZVRŠNI potpredsjednik Toyote, Shinichi Sasaki, sam se pojavio pred stotinjak novinara u Nagoyi na novinskoj konferenciji gdje je izrazio duboko žaljenje zbog povlačenja Toyotinih automobila diljem svijeta.

"Ništa nam nije važnije od sigurnosti i pouzdanosti naših kupaca. Duboko žalimo zbog svega što se dogodilo i učinit ćemo sve, i to vrlo brzo, da se naše pogreške isprave", rekao je Sasaki. Prema njegovim riječima, u siječnju je zabilježen i pad prodaje Toyotinih automobila, no još se uvijek ne zna kolika će točno biti šteta zbog pogreške na automobilima.

PR stručnjaci Toyoti zamjeraju i što se nisu odmah obratili kupcima i javnosti te iznijeli kako namjeravaju sanirati štetu. "Nikad nisam vidio da je Toyota tako loše reagirala. Donedavno, na probleme su reagirali odmah i obratili se javnosti, no sada su njihovi stručnjaci za odnose s javnošću pogriješili", rekao je jedan od japanskih stručnjaka za PR.

Toyota povlači 4,1 milijun vozila iz SAD-a i Europe

Toyota povlači 4,1 milijun vozila u SAD-u i Europi, od čega je osam modela s europskog tržišta, a to su: Auris, Avensis, Aygo, Corolla, iQ, RAV4, Verso i Yaris.

Toyota preporučuje svim vlasnicima vozila da, ukoliko iskuse problem da im se zaglavi papučica gasa odmah s obje noge pritisnu kočnicu te prebace mjenjač u ler. Ako ni tada ne bude promjene, Toyota preporučuje gašenje motora. U tom slučaju ne smije se vaditi ključ, jer će se blokirati upravljač. Ako se automobil ne pali ključem, već dugmetom, potrebno je isto držati pritisnuto tri sekunde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvornica u Kolinu u Češkoj godišnje proizvede oko 330.000 automobila. Oko dvije trećine proizvedenih automobila su Peugeot 107 i Citroen C1 dok su ostali Toyotini modeli.

Povući će se modeli AYGO (proizvedeni od veljače 2005. do kolovoza 2009. godine), iQ (od studenog 2008 do studenog 2009.), Yaris (od studenog 2005. do rujna 2009.), Auris (od listopada 2006. do 5. siječnja 2010.),  Corolla (od listopada 2006. do prosinca 2009.), Verso (od veljače 2009. do  5. siječnja 2010.), Avensis (od studenog 2008. do prosinca 2009.) te RAV4 (proizvedeni od studenog 2005. do studenog 2009. godine). Još nije poznato koliko će točno biti opozvano vozila, međutim iz Toyote tvrde kako bi se brojka mogla popeti do 1,8 milijuna.

Iz hrvatske Toyote dodaju kako Lexus modeli i ostali modeli ovog proizvođača nisu pogođeni ovim problemom. Predsjednik i izvršni direktor Toyota Motor Europe Tadashi Arashima kupce je pokušao umiriti izjavom da se potencijalan problem s papučicom gasa događa pod vrlo rijetkim okolnostima. Problem je u tome što postoji mogućnost da određeni mehanizmi papučice gasa mogu mehanički zapeti, kada se papučica stišće ili se sporije vraćati u neutralan položaj.

Automobile povlače i Peugeot te Citroen

U službenom priopćenju PSA Peugeot Citroen, koje nam je upućeno, stoji da će se ova kampanja opoziva odnositi na manje od 10 posto Peugeota 107 i Citroena C1 koji cirkuliraju na europskom tržištu, odnosno na 97.000 vozila. Glasnogovornica Citroena za Hrvatsku nam je kazala da "Citroen C1 u Hrvatskoj nije obuhvaćen ovom kampanjom".

"Toyota je objavila opoziv osam modela u Europi radi rješavanja mogućeg problema s pedalom gasa. PSA Peugeot Citroen je, u skladu sa svojom politikom kvalitete, odlučio lansirati istu kampanju za svoje modele Peugeot 107 i Citroën C1, proizvode proizašle iz suradnje s Toyotom, a koji se proizvode u zajedničkoj tvornici. Klijenti će biti kontaktirani pismenim putem", stoji u priopćenju.

"Ovaj problem je nastao jer se ti mehanizmi papučice gasa mogu istrošiti. Ovo progresivno trošenje, kombinirano s određenim operativnim i okolišnim uvjetima, može uzrokovati veća trenja mehanizma i povremeno teže pritiskanje papučice gasa, sporije vraćanje ili, u najgorem slučaju, zaglavljivanje u djelomično pritisnutom položaju", tvrde iz Toyote te dodaju kako je proizvođač već pronašao rješenje za ova problem. Iste probleme s papučicom gasa imaju i pojedini modeli Peugeota i Citroena. Oni su jučer najavili opoziv gotovo 100 tisuća primjeraka modela 107 i C1.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara