Potraga za dijelovima Columbije i uzrocima pada se nastavlja

NASA je u ponedjeljak nastavila tragati za ostacima svemirske letjelice Columbija kao i za uzrocima nesreće usmjeravajući se na problem povećanja temperature na lijevoj strani broda prije nego se raspao.

Već treći dan NASA-ini stručnjaci, policajci i vojnici tragaju za dijelovima letjelice u istočnom Texasu i zapadnoj Lousijani i odvoze ih u zrakoplovnu bazu Barksdale u Louisijani gdje će ih nastojati sastaviti kako bi vidjeli što se može zaključiti o uzrocima nesreće.

Zamjenik upravnika NASA-e Mike Kostelnik rekao je u ponedjeljak kako je otkriven veliki dio ostataka tijela sedam poginulih astronauta najviše na području Lufkina u Texasu.

NASA je u nedjelju objavila kako je netom pred raspad Columbije na lijevoj strani njezinog trupa uočeno značajno povećanje temperature nakon čega je uslijedila nestabilnost letjelice.

Istraga se ponajviše usmjerava na to da li je komad izolacijske pjene, dugačak pola metra, koji se prigodom uzlijetanja 16. siječnja odvojio od vanjskog tanka za gorivo i udario u lijevu stranu mogao oštetiti pločice na trupu koje štite od visoke temperature i tako odveo brod u katastrofu.

Donji dio trupa svemirskog shuttlea pokriven je s više od 20.000 pločica koje ga štite od visokih temperatura do 3.000 stupnjeva Celzija koje se razvijaju kada letjelica slijećući prolazi kroz Zemljinu atmosferu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kostelnik je potvrdio raniju tvrdnju NASA-e da izolacijska pjena nije značajnije oštetila pločice i da let zbog toga nije bio u opasnosti.

NASA kaže da su svi nalazi za sada samo privremeni i da se još uvijek ne mogu isključiti drugi uzroci pada letjelice.

The New York Times je izvijestio u ponedjeljak da je NASA smijenila pet od devet članova skupine za sigurnost nakon što su upozorili da će se svemirska letjelica shuttle suočiti sa sigurnosnim problemima ako se ne povećaju financijska sredstva za program.

NASA je ustvrdila da je do toga došlo da bi se u skupinu doveli mlađi i sposobniji ljudi.

NASA je dok ne otkrije uzroke subotnje katastrofe Columbije obustavila planirane letove preostala tri svemirska shuttlea.

To će otežati opskrbu Međunarodne svemirske postaje (ISS). Opskrbu i prijevoz astronauta na svmirsku postaju preuzet će ruske rakete Sojuz i Progres.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara