Potražnja za biljnim lijekovima ugrožava ljekovite biljke

SVE veća potražnja za biljnim lijekovima u svijetu ugrožava prirodna staništa i prijeti nestajanjem petini divljih ljekovitih biljaka, upozoravaju vodeći svjetski znanstvenici.

Istraživanje koje bi trebalo biti objavljeno ove godine upozorava da je zbog sakupljanja sastojaka za prirodne lijekove ugroženo između 4 do 10.000 biljnih vrsta diljem svijeta.

"To je vrlo ozbiljan problem", kazao je autor istraživanja Alan Hamilton za list New Scientist.

Prema rezultatima istraživanja, tržište biljnih lijekova povećavalo se za deset posto godišnje u proteklih deset godina u Sjevernoj Americi i Europi. Danas se pretpostavlja da to tržište vrijedi najmanje 11 milijardi funta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati istraživanja dobiveni su na temelju analiza brojnih ugroženih biljnih vrsta koje se nalaze na "crvenom popisu ugroženih biljaka".

Među ugroženim biljkama nalazi se, na primjer, tetu lakha, stablo koje raste u južnoj Indiji i na Šri Lanki a koje se u Europi koristi za lijekove protiv raka.

"Sa sve većom komercijalizacijom, budućnost divljih biljaka koje su većini čovječanstva stoljećima donosile pomoć, sada je nesigurnija nego ikad prije", tvrdi znanstvenik Martin Harper.

"Došlo je vrijeme da industrija biljnih lijekova udruži snage s organizacijama za zaštitu okoliša kako bi se ljekovitim biljkama osigurala budućnost", misle znanstvenici.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara