Potres u Čileu odnio najmanje 214 života, Havajima prijeti tsunami

Potres u Čileu odnio najmanje 214 života, Havajima prijeti tsunami

Tekst: I.Ka. / Z.J.
Foto: AFP
Video: YouTube

POTRES jačine 8,8 stupnjeva po Richteru jutros oko 3.34 sata prema lokalnom vremenu pogodio je središte Čilea. Epicentar potresa bio je u blizini grada Concepcion, 341 kilometar od glavnog grada Santiaga, u kojem živi oko 670.000 ljudi.

"Ovako jak potres ima potencijala da se pretvori u destruktivni tsunami koji može pogoditi obalu za nekoliko minuta u blizini epicentra, a za nekoliko sati može doći do udaljenije obale", stoji u priopćenju Nacionalnog servisa za vremensku prognozu.

Djelatnica hotela Kennedy u Santiagu, koji se nalazi u blizini epicentra potresa, kazala je da je nestalo električne energije u hotelu i da se osjetilo jako podrhtavanje. "Naš je hotel spreman na ovakve stvari. U Čileu se ovo dogodilo dosta puta", kazala je.

U potresu poginulo najmanje 214 osoba

Prema posljednjim informacijama, potres je pokrenuo tsunami, val tsunamija veći je od dva i pol metra. SAD je objavio uzbunu na tsunami za Čile i Peru te nadzor u Ekvadoru, Kolumbiji, Panami, Kostariki i Antarktici. Predsjednica Michelle Bachelet izjavila je da je do sada preminulo 214 osoba te sumnjaju da će broj žrtava porasti. Agencije javljaju da su se zgrade u Santiagu tresle čak minutu i pol.

Brojne zgrade su se urušile, električni stupovi popadali, a prekinute su opskrba strujom i komunikacije.

"Potres jačine 8 stupnjeva može uzrokovati veliku štetu i razoran plimni val. Potres koji je pogodio Haiti bio je jačine 7 stupnjeva", kazao je zaposlenik USGS-a. Ljudi na ulicama diljem grada su u strahu, plaču i međusobno se grle kako bi se utješili. Cijeli grad je ostao bez električne energije, telefonske linije ne rade, a grad je još uvijek u mraku. "Nikada u životu nisam doživio ovakav potres, izgleda kao da je kraj svijeta", kazao je tamošnji stanovnik.

Stanje katastrofe

Čileanska televizija i radiopostaje nakon potresa su bile bez signala, što je dodatno otežavalo situaciju jer stanovnici nisu primali informacije o potresu te se panika širila gradom. Nekoliko zgrada srušilo se u gradu Curico, a povijesni dio Santiaga srušen je.

Lokalna televizija je, nakon što je ipak popravljen televizijski signal, pokazala snimku zgrade u plamenu u gradu Conception, jednome od najvećih čileanskih gradova s oko 670 tisuća stanovnika. Snimka prikazuje očajne stanovnike kako pljačkaju ljekarne skupljajući zalihe lijekova, dok se iz srušenoga silosa odnose vreće pšenice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komadi stakla, betona i cigle razasuti su po cesti, što otežava prolazak vozila hitne pomoći. A nekoliko sati nakon prvoga snažnog potresa, područje je pogodilo još nekoliko slabijih podrhtavanja.

Odmah nakon potresa, snimke pokazuju ljude koji iz svojih kuća istrčavaju na cestu vrišteći i u suzama. "Kuća mi je potpuno uništena, sve se srušilo. Žena i ja smo u kutu kuće ostali zaglavljeni nekoliko sati dok nas spasilačka ekipa nije izvukla", svjedoči o trenucima užasa stariji muškarac u centru Santiaga nakon spašavanja.

Tsunami uzrokovan snažnim potresom pogodio je otok Juan Fernandez. Plimni val je nekoliko sati nakon potresa udario u obalu otočja Juan Fernandez i prouzročio ogromnu štetu. Centar za praćenje opasnosti navodi kako su zabilježili val visine gotovo tri metra. Nastala je znatna materijalna šteta, a zasad nema podataka o žrtvama. Čileanska predsjednica objavila je stanje katastrofe i pozvala građane da ostanu "hladne glave". "Činimo sve što možemo i sve informacije će biti objavljene", rekla je Bachelet.

Valovi visine 2,5 metara

Pacifički centar za upozoravanje na tsunami je odaslao upozorenje na opasnost od tsunamija zemljama u Latinskoj Americi te udaljenoj američkoj saveznoj državi Havaji, ali i Japanu, Rusiji, Filipinima, Indoneziji i Južnom Pacifiku. I Francuska Polinezija je na popisu zemalja kojima nakon današnjega potresa prijeti opasnost od tsunamija.

Prema riječima Victora Sardine, geofizičara u centru za upozorenja, Čile je vjerojatno proživio najveći izvor tsunamija, a ostale zemlje bi trebale udar osjetiti puno manje. "Tsunami je bio jako velik. Prema nekim izvještajima, na nekim mjestima je dosezao i 2,5 metara. Ipak, moguće je da će na nekim područjima biti i jači", rekao je Sardina.

Evakuacija stanovništva na Havajima

Centar za praćenje tsunamija dao je upozorenje da se radi o najvećem stupnju opasnosti za pacifičku regiju, uključujući Havaje. Na Havajima je počela evakuacija stanovništva s obale. "Moraju se poduzeti hitne mjere radi zaštite života i imovine. Sve su obale na udaru, bez obzira na koju stranu gledaju", stoji u upozorenju. Centar procjenjuje da bi prvi tsunami mogao pogoditi Havaje u 22 sata po srednjoeuropskom vremenu. Očekuju se valovi do pet metara.

Stručnjaci upozoravaju da je velika mogućnost da tsunami dođe i do Rusije i Japana. Kalifornija i Aljaska nalaze se pod nadzorom. USGS-ov geofizičar Victor Sardina kazao je da se nekoliko valova tsunamija približilo čileanskoj obali.

"Upozorili smo ljude da se premjeste na viša područja", kazao je na konferenciji za novinare. Nakon prvog potresa, isto je područje pogodilo nekoliko manjih potresa od 6,9, 6,2 i 5,9 stupnjeva po Richteru. Američki geolozi izvijestili su kako je u Valparaisiju, zapadno od Santiaga, primijećeno kako se razina mora podigla oko 1,69 metara iznad normalne razine mora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara