povijesni parlamentarni izbori na turskom dijelu cipra

Oko 150.000 ciparskih Turaka izašlo je u nedjelju u znaku velike neizvjesnosti na parlamentarne izbore koji bi, kako se vjeruje, mogli odrediti buduću sudbinu podjeljenog sredozemnog otoka, ali i širih odnosa same Turske sa Europskom unijom (EU) i Grčkom. L

Riječ je, po mnogo čemu, povjesnom izjašanjavanju koje će pokazati hoće li turska strana iskoristiti "zlatnu priliku" da se zajedno sa ciparskim Grcima u svibnju 2004. pridruži EU.

Pristaše vladajuće Stranke nacionalnog jedinstva se ozbiljno pribojavaju ponavljanja prijašnje političke i druge dominacije ciparskih Grka. Oni gotovo u potpunosti odbacuju mirovni plan Generalnog tajnika UN Kofi Annana kojim se predviđa ponovno ujedinjenje otočke države podijeljene po etničkim šavovima.

Čelnik "nacionalista" Hasan Tokay izražava stanoviti oprez prema EU, a još više uspostavi čvršćih državno-pravnih i političkih veza dva ciparska naroda. On se zalaže za uspostavu trajnih i čvrstih veza sa, kako kaže, "majkom Turskom". Tokay također razvija tezu prema kojoj je Bruxelles u dosluhu sa vladom ciparskih Grka. Turska je, inače, jedina zemlja koja je nakon vojne intervencije 1974. priznala novo ustanovljenu tzv. Tursku Republiku Sjeverni Cipar.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravna savjetnica oporbene Republikanske stranke Emine Erk je izrazila bojazan da izbori neće biti u potpunosti pošteni. U prilog toj tvrdnji navodi da je pred izbore na sjevernu stranu Cipra brodovima stiglo više tisuća Turaka koji namjeravaju glasati. Erk tvrdi da se radi o "organiziranoj kampanji".

Ako pobjede turski ciparski "republikanci", Europskoj uniji priključit će se samo jedan južni dio otoka, nastanjen grčkim pučanstvom. Nakon toga, izgledi da se otočki Turci dogovore o datumu samostalnog priključivanja budućoj EU, postaju vrlo male.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara